0
Δημοσιεύτηκε 10 Ιούν 2022, 14:57   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Συζήτηση στην Πελασγία για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το χαλάζι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση στις Κοινότητες Σπαρτιάς, Αχλαδίου, Μύλων και Πελασγίας  πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 9 Ιουνίου στην Πελασγία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος.

Η συνάντηση έγινε παρουσία της Δημάρχου Στυλίδας κας Βιργινίας Στεργίου, της Προϊσταμένης του Υποκατάστηματος ΕΛΓΑ Λαμίας κας Ράνιας Σταφύλη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανασίου Καρακάντζα, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Σανίδα, του Αντιπεριφερερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χριστόφορου Αχινιώτη, του Εντεταλμένου Συμβούλου Πελασγίας κ. Γιάννη Πρεμέτη, του διευθυντή ΔΑΟΚ Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Δημητρίου Ρίζου, εκπρόσωπων αγροτικών φορέων και παραγωγών της περιοχής.

Στόχος της συνάντησης ήταν μια ειλικρινής καταγραφή όλων των απόψεων και η παροχή της διαβεβαίωσης ότι η διαδικασία των εκτιμήσεων θα γίνει βάσει της απαιτούμενης τεχνογνωσίας ώστε να μην αδικηθεί κανείς παραγωγός. Από την πρώτη ημέρα έγιναν οι απαιτούμενες αναγγελίες ζημιάς και κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στην περιοχή ώστε να γίνει σε πρώτη φάση μια προεκτίμηση- επισήμανση της πτώσης του ελαιοκάρπου, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, με την τελική εκτίμηση να γίνεται πριν την έναρξη της συγκομιδής και με τη δέσμευση ότι η πληγείσα περιοχή θα παρακολουθείται συνεχώς από γεωπόνους της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς ιδιαίτερα στον παραδοσιακό ελαιώνα της Πελασγίας, η ζημιά κυμαίνεται κατά τόπους σε ένα μεγάλο ποσοστό. Οι παραγωγοί, οι οποίοι  μετά από τρία χρόνια συνεχούς ακαρπίας έχουν περιέλθει σε απόγνωση, έλαβαν τη δέσμευσης της πραγματικής καταγραφής της ζημιάς στο φυτικό τους κεφάλαιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα  αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς επίσης και το θέμα της γρήγορης και ικανοποιητικής αποζημίωσης των αγροτών.

Ο Δήμος Στυλίδας στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στους αγρότες της περιοχής προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και όλους τους συναρμόδιους φορείς ενώ υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έως τις 21 Ιουνίου 2022 φροντίζοντας για την έγκαιρη καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου.

                                                                        Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

                                                                                    Δήμου Στυλίδας


Niki Giannoulidou