0
Δημοσιεύτηκε 20 Σεπ 2012, 14:02   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Δύο θεσμικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν πολλαπλώς όλους όσοι σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση του ελαιολάδου, αλλά και την ελληνική οικονομία εν γένει, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Το πρώτο θεσμικό μέτρο είναι η νομοθετική εφαρμογή προς όλες τις τράπεζες για υποχρεωτική,αυθημερόν χρηματοδότηση με την εγγύηση του δημοσίου κάθε εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου προς οιαδήποτε χώρα.
Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την απορρόφηση του παραγόμενου προϊόντος την ώρα της παραγωγής από πολυεθνικές οι οποίες,όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, «το απαξιώνουν, σε τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Η πρότασή μας είναι: όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής, να καταθέτει ο παραγωγός στην τράπεζα την απόδειξη παρακαταθήκης ελαιολάδου που του εκδίδει ο ελαιουργός που αναλαμβάνει τη φύλαξή του και μαζί με την εγγύηση του ελαιουργού να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιολάδου που έχει στην κατοχή του», καταλήγει η ΕΣΕΕ.


Niki Giannoulidou