0
Δημοσιεύτηκε 20 Μάι 2015, 08:34   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Το ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για την προστασία των ελαιοδέντρων

ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΤην ανάγκη αντιμετώπισης της επιδημίας των βακτηρίων Xylella fastidiosa και την ανάγκη πρόληψης της εξάπλωσής της σε άλλες περιοχές της ΕΕ αναμένεται να επισημάνει το ευρωκοινοβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση στο Στρασβούργο, με σχετικό ψήφισμα που πρόκειται να εγκρίνει καθώς έχει ήδη συζητήσει το θέμα από την Πέμπτη 30 Απριλίου.

Τα βακτήρια αυτά έχουν ήδη μολύνει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία και στην συζήτηση της ολομέλειας τον Απρίλιο οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς που θα κληθούν να καταστρέψουν μέρος των ελαιώνων τους.

Ζήτησαν επίσης να συνεχιστούν οι έρευνες για την εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών των φυτών που προκαλούνται από τα παθογόνα βακτήρια όπως τα Xylella fastidiosa και η μαύρη κοιλίδα που βρέθηκε σε εσπεριδοειδή από τη Νότιο Αφρική.

Σημειώνεται πως το Xylella fastidiosa έχει ήδη μολύνει χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα στην περιοχή της Puglia στη νότια Ιταλία και μπορεί να “επιτεθεί” και σε άλλα είδη, όπως τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια και τα πυρηνόκαρπα (αμυγδαλιές, ροδακινιές, και δαμασκηνιές). Η Ιταλία καλλιεργεί ελιές σε περίπου 1.700.000 εκτάρια, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Το 80% περίπου των ελαιώνων βρίσκονται στη νότια Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των 370.000 εκταρίων στην πληγείσα περιοχή της Απουλίας.

 

Για περισσότερα δείτε σχετικό βίντεο με την Συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ (30.04.2015)

 

Στέφανος Παπαπολυμέρου

papapolimerou@paseges.gr

paseges.gr


Niki Giannoulidou