Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Με υπουργική απόφαση λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής

κτηνοτροφοιΟ Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Απόφαση με συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 10 του Κανονισμού  1857/2006  της Επιτροπής και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών, για τις Κρατικές Ενισχύσεις, σχετικά με την αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και της προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς. Η Απόφαση υπεγράφη και από το συναρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι ενισχύσεις θα μπορούν να χορηγούνται, στο πλαίσιο επίσημου προγράμματος πρόληψης και εκρίζωσης σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, σε κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή:
·    είτε για την πρόληψη και εκρίζωση  νόσων ζώων και φυτών και την αντιμετώπιση της προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως ο άνθρακας των αιγοπροβάτων, το πράσινο σκουλήκι, το ρόδινο σκουλήκι κλπ.
·    είτε για απώλειες που προκλήθηκαν από τις ανωτέρω αιτίες, η εκδήλωση των οποίων έχει αναγνωριστεί  επίσημα από τις αρμόδιες αρχές.

Ο στόχος των μέτρων ενίσχυσης που προβλέπει η Απόφαση μπορεί να είναι είτε προληπτικός είτε αντισταθμιστικός. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνονται: μέτρα ή αναλύσεις ανίχνευσης, εκρίζωση παρασίτων που ενδεχομένως μεταδίδουν την ασθένεια, προληπτικοί εμβολιασμοί ζώων, αγορά και χορήγηση εμβολίων, φαρμάκων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προληπτική σφαγή ζώων, καταστροφή καλλιεργειών. Στη δεύτερη περίπτωση, τα μέτρα ενίσχυσης αντισταθμίζουν απώλειες που προκύπτουν από σφαγή ή θανάτωση προσβεβλημένων ζώων, καταστροφή καλλιεργειών, κατόπιν διαταγής των αρμόδιων αρχών.

Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα, η ενίσχυση χορηγείται σε είδος μέσω επιδοτούμενων υπηρεσιών και δεν περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε παραγωγούς. Ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα προβλέπουν αποζημιώσεις για απώλειες ζώων ή φυτών που προκλήθηκαν από νόσους ζώων ή φυτών ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς καθώς και για απώλειες εισοδήματος λόγω υποχρεώσεων εφαρμογής μέτρων καραντίνας και δυσχερειών αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου  ή αναφύτευσης του φυτικού κεφαλαίου. Οι ενισχύσεις αυτές περιορίζονται σε απώλειες προκληθείσες από τα προαναφερθέντα και μόνο αίτια, των οποίων η εστία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τις δημόσιες αρχές .

Σε κάθε περίπτωση οι κρατικές ενισχύσεις που προβλέπει η παρούσα Απόφαση δεν υποκαθιστούν αποζημιώσεις που απορρέουν από την προστασία της αγροτικής δραστηριότητας από πλευράς  ΕΛΓΑ.

Η τήρηση των προϋποθέσεων της Απόφασης και των επίσημων προγραμμάτων καθώς και των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των δικαιούχων θα διαπιστώνεται μέσω ελέγχων, οι οποίοι διακρίνονται: πρώτον, σε τακτικούς και έκτακτους και δεύτερον, σε διοικητικούς, διασταυρωτικούς-μηχανογραφικούς, ελέγχους πληρωμών και επιτόπιους ελέγχους.

Με την υπογραφή της Απόφασης ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:

«Η προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της χώρας αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής. Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμισή της έτσι ώστε ο κόπος των παραγωγών να μην πάει χαμένος.
Με την Απόφαση για την εφαρμογή του άρθρου 10 δρούμε προληπτικά για την προστασία της φυτικής και ζωικής μας παραγωγής. Ανταποκρινόμαστε σε ένα χρόνιο αίτημα των αγροτών που μέτρησαν απώλειες στην παραγωγή τους τα προηγούμενα έτη.
Πλέον, στο πλαίσιο προγράμματος πρόληψης και εκρίζωσης σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούν να καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή για την αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και της προσβολής τους από επιβλαβείς οργανισμούς.
Εν μέσω μιας “σφιχτής” δημοσιονομικής πολιτικής δίνουμε λύσεις, οικονομικά βιώσιμες και με σαφή στόχευση τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που μπορεί και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Ενισχύοντας την αγροτική παραγωγή, ενισχύουμε την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας»

agrocapital.gr

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Τελευταία Νέα

Πλήθος κόσμου στο 3o Raches Run – Agroinvest

  Με μεγάλη επιτυχία  και συμμετοχή αθλητών όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παραλία Ραχών το 3o Raches Run –...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων