0
Δημοσιεύτηκε 3 Αυγ 2014, 01:17   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

«Το “Άβατον” του Αγίου Όρους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

article_11150Τη διαβεβαίωση ότι «το “Άβατον” του Αγίου Όρους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» δίνει, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πολιτικός διοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.

Η απάντηση αυτή δόθηκε με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο κατά την τελευταία του συνεδρίαση στο Πουσάν της Νότιας Κορέας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποφάσισε την κατάργηση των αβάτων των Χριστιανικών Εκκλησιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Όρους.

«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό, χωρίς την άδειά τους, πόσω μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του» τονίζει ο κ. Κασμίρογλου, προσθέτοντας: «Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού “Διαμονητηρίου”».

«Το “Άβατον” ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι “εθιμικώς ισχύοντες”» καταλήγει ο διοικητής της αθωνικής Πολιτείας.

πηγή koutipandoras.gr


Niki Giannoulidou