Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

«Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στην ζωή σου τρελός»

ΩΝΑΣΗΣ

Σαν σήμερα ,στις 15 Ιανουαρίου του 1906 γεννήθηκε ένας σπουδαίος Έλληνας!

Αριστοτέλης Ωνάσης!

«Όταν εγκατέλειπα την φλεγόμενη Σμύρνη ένιωθα σαν τον κόμη Μοντεκρίστο…
Ήθελα να βρω έναν θησαυρό αμύθητης αξίας και να επιστρέψω παντοδύναμος να εκδικηθώ αυτούς που κρέμασαν τον θείο μου, σκότωσαν τους Έλληνες, έκαψαν τα σπίτια μας…
Αυτόν τον θησαυρό τον δημιούργησα μόνος μου και είδα δυνατούς της γης, πολιτικούς, πρίγκιπες, καλλιτέχνες, να υποκλίνονται μπροστά μου, όπως όμορφες και διάσημες γυναίκες…
Έχω την ψευδαίσθηση ότι κυβερνώ από το γραφείο μου ωκεανούς και ουρανούς, αλλά συχνά πατώντας στο χώμα, που το νιώθω πιο οικείο και δυνατό από άσφαλτο, τσιμέντο, μάρμαρο, συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι παρά κόκκος άμμου του σύμπαντος…
Το ίδιο ένιωσα και όταν ξαναπάτησα το χώμα της γενέθλιας πόλης μου»
– Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ένας από τους διασημότερους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Το όνομα του ήταν συνώνυμο του πλούτου και της δύναμης. Η ζωή του αποτελεί έναν ύμνο στο θάρρος και στον αγώνα για επιβίωση. Κατάφερε μόνος του από το τίποτα να γίνει κάποιος και με την εκκεντρικότητα του, με το θάρρος του να παίρνει πρωτοβουλίες κατάφερε να φτιάξει μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Έζησε μία ζωή όπως ακριβώς την ήθελε, με πολλές γυναίκες, με πλούτη, με παρέα διάσημους ανθρώπους της εποχής. Ήταν ένας δυναμικός χαρακτήρας με αδυναμίες και πάθη που δεν μπορούσε να χειριστεί και δεν χρειαζόταν να χειριστεί. Ο ίδιος ήθελε να περνάει καλά και είχε μία παράξενη φιλοσοφία για την ζωή. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ήταν ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας που κανένας τότε δεν μπορούσε να κατεβάσει από τον θρόνο του. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλουμε και αυτό ο Αριστοτέλης Ωνάσης το συνειδητοποίησε πολύ αργά. Κακή τύχη ή κατάρα;

Ο Έλληνας μεγιστάνας γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1906 στην Σμύρνη και καταγόταν από εύπορη οικογένεια, αφού ο πατέρας του ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους της περιοχής. Από μικρός ήταν αγαπητός για τον χαρακτήρα και το πνεύμα του και φυσικά για τα λεφτά του που δεν δίσταζε να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει οτιδήποτε ήθελε. Παρόλο που η οικογένεια του προσπάθησε να τον βάλει στον ίσιο δρόμο αυτός με τις διασυνδέσεις και τα λεφτά του κατάφερνε να ικανοποιεί κάθε επιθυμία του.

ΩΝΑΣΗΣ

Με την Μικρασιατική καταστροφή ο πατέρας του κατέληξε στην φυλακή και η επιχείρηση τους πήγε στα χέρια των Τούρκων. Έτσι λοιπόν ο Αριστοτέλης μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια του αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν. Όταν ήταν 16 ετών ήρθε στην Ελλάδα, αλλά αργότερα πήγε στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Αργεντινή. Στο Μπουένος Άιρες έκανε διάφορες δουλειές όπως υπάλληλος σε πλυντήριο, νυχτοφύλακας, λαντζιέρης. Αργότερα εργάστηκε ως νυχτερινός τηλεφωνητής σε Βρετανική τηλεφωνική εταιρία και τις ελεύθερες του ώρες κρυφάκουγε μυστικές συνομιλίες που αργότερα τον βοήθησαν. Έτσι με πληροφορίες που είχε συλλέξει έφτιαξε μία μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων. Για να διαφημίσει την νέα του επιχείρηση ανέξοδα, πετούσε τα άδεια πακέτα στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Μετά από χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και γνωρίστηκε με τον υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Έτσι είχε ελληνική και αργεντινή υπηκοότητα και όταν γύρισε πίσω στο Μπουένος Άιρες έγινε αναπληρωματικός πρόξενος κι άρχισε να ασχολείται με την ναυτιλία. Χάρη στο αλάθητο ένστικτο του κατάφερνε πάντα να είναι μπροστά από πολλούς επιχειρηματίες της εποχής του. Έτσι αγοράζει 7 μικρά πλοία και το πρώτο μεγάλο τάνκερ στον κόσμο. Μετά από αυτά συνέχεια είχαν όλο και μεγαλύτερα καράβια.

Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο εγκαθίσταται στην Νέα Υόρκη. Εκεί γνώρισε την πρώτη γυναίκα του την Αθηνά και έκανε μαζί της 2 παιδιά τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Όλα αυτά τα χρόνια συνέχεια επινοούσε κόλπα για να αποκτήσει περισσότερα χρήματα. Ασχολήθηκε με μεταφορές κάρβουνου και πετρελαίου και υπέγραφε συνεχώς νέα συμβόλαια. Το 1956 γνώρισε τον Ουίστον Τσόρτσιλ που ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνοκυπρίων και δεν δίσταζε να υπερασπιστεί ανοιχτά τον Ωνάση. Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ενθάρρυνε να αγοράσει μία μικρή και επιζήμια αεροπορική εταιρεία που αργότερα ο Ωνάσης την μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την έκανε μία πολύ κερδοφόρα εταιρεία των 5 ηπείρων. Εκείνη την εποχή είχε άλλες 70 εταιρίες σε όλο τον κόσμο, όλοι τον θαύμαζαν και τον ζήλευαν. Τότε αγόρασε ένα μικρό νησί στο Ιόνιο, τον Σκορπιό.

Από την ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση είχαν περάσει πολλές και πολύ όμορφες γυναίκες που οι περισσότερες τύχαινε να είναι και διάσημες. Η Εύα Περόν, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν κάποιες από αυτές. Το 1958 γνώρισε την διάσημη τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Η Κάλλας μία γυναίκα με αριστοκρατική μορφή και μόρφωση έδωσε στον Ωνάση την αίγλη που δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ποτέ από μόνος του, μια αύρα καλλιέργειας από την Υψηλή τέχνη. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε σε σχέση, αλλά ποτέ δεν έφτασε στον γάμο. Το 1968 ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Ζακλίν Μπουβιέ την κατά κόσμο Τζάκυ Κένεντι, χήρα του Τζον Κένεντι, την οποία είχε γνωρίσει αρκετά χρόνια πριν. Ήταν ο γάμος του αιώνα και αποτελούσε μία μεγάλη επίδειξη πλούτου και δύναμης από την μεριά του Ωνάση που δεν άρεσε πολύ στον απλό λαό. Η «Ιερή Χήρα» ήταν ήδη διάσημη από τον γάμο της με τον Κένεντι και έγινε ακόμη πιο διάσημη και αγαπητή μετά τον θάνατο του άντρα της. Ο αμερικάνικος λαός δυσανασχέτησε στο άκουσμα ότι θα παντρευτεί τον «έλληνα πειρατή», όπως τον αποκαλούσαν. Η Jackie ήταν το fashion icon της εποχής και η αγαπημένη των media. Έτσι τα φώτα της δημοσιότητας ήταν συνέχεια πάνω στο ζευγάρι και δεν τους άφηναν ούτε στις πολύ προσωπικές στιγμές τους, αν και προφανώς αυτό δεν ήταν κάτι που τους ενοχλούσε.

Η ζωή του Ωνάση άρχισε να παίρνει την κατηφόρα όταν έχασε ξαφνικά τον γιο του σε ένα γελοίο αεροπορικό δυστύχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι ειδικοί έλεγαν ότι ήταν ένα ατύχημα, αλλά ο Ωνάσης όπως και οι περισσότεροι τότε δεν πίστεψαν ότι σκοτώθηκε έτσι αλλά ότι επρόκειτο για σαμποτάζ. Ο Ωνάσης ζούσε κάθε μέρα με τον καημό και την αγωνία να βρει ποιος σκότωσε τον γιο του και έφτασε στο σημείο να δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον είχε πληροφορίες για τον δολοφόνο. Τον ίδιο χρόνο έγινε η πτώση της αγοράς τάνκερ και ο Ωνάσης ζημιώθηκε με 12,5 εκατομμύρια δολάρια, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη. Πολλές επιχειρήσεις του κλείνουν, ενώ παραδίδει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στον Καραμανλή.

Ο Αριστοτέλης ψυχολογικά ράκος από τον θάνατο του γιου του, γίνεται η σκιά του εαυτού του. Δεν τον ενδιαφέρουν πλέον οι δουλειές, ούτε η κοσμική ζωή και οι ωραίες γυναίκες. Έλεγε σε φίλους «Τι να τα κάνω τα πλούτη, ότι κι αν απόχτησα βουλιάζει στην άμμο». Λίγο καιρό μετά ο Ωνάσης έχοντας χάσει το αγαπημένο του παιδί και κάθε ενδιαφέρον για την ζωή, προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που εξασθενεί αργά το μυϊκό σύστημα. Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για την κατάσταση του και τελικά απεβίωσε στις 15 Μαρτίου του 1975 σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, λίγα τετράγωνα μακριά από το διαμέρισμα της Μαρίας Κάλλας. Λίγο πριν τον θάνατο του φήμες λένε πως είπε στην κόρη του ότι «Ο Θεός με τιμωρεί, επειδή πάντα δάγκωνα περισσότερο από ότι μπορούσα να μασήσω».

Πολλοί είπαν ότι βαριά κατάρα κυνηγάει την οικογένεια Ωνάση, άλλοι μιλούν για συνομωσίες που προσπάθησαν να βγάλουν από την μέση τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Η μοναχοκόρη του Ωνάση βρέθηκε νεκρή το 1988 στο μπάνιο της. Η γυναίκα του βρέθηκε επίσης νεκρή στο κρεβάτι της από υπερβολική δόση χαπιών, ενώ η Τζάκι πέθανε το 1994 από καρκίνο. Η μοναδική κληρονόμος του σήμερα είναι η Αθηνά Ωνάση.

Αποφθέγματα από τον Αριστοτέλη Ωνάση

«Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στην ζωή σου τρελός».

«Ποτέ δεν κατάλαβα την προτροπή την υπογραφή σου και το κάτω κεφάλι σου να προσέχεις που το βάζεις. Έτσι χάνεις σίγουρα και στις δουλειές και στη ζωή».

«Αν δεν υπήρχαν γυναίκες όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία».

«Το να αρχίσεις να σκέφτεσαι, σημαίνει να αρχίσεις να κλείνεις δουλειές».

«Ποτέ μην αρχίζεις μια δουλειά, μια μάχη, μια ερωτική σχέση αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης».

«Μετά από κάποιο σημείο, τα λεφτά δεν έχουν πια σημασία. Παύουν να είναι ο σκοπός. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει».

«Κάθε κέρδος είναι μία αδικία σε κάποιον».

«Το μυστικό στις μπίζνες είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει».

«Άλλοι έχουν πολλά λεφτά κι άλλοι τίποτα. Είναι σαν κάποιο που δεν βρίσκει νερό ούτε για να ξεδιψάσει και σαν έναν άλλον που ψάχνει να βρει γέφυρα να περάσει το νερό».

«Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες».

«Δεν έχω ούτε φίλους, ούτε εχθρούς. Μόνο ανταγωνιστές».

city-life.eu/prosopa

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων