0
Δημοσιεύτηκε 26 Οκτ 2012, 07:26   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Είναι “κοινωνική τελετή” το ποδόσφαιρο!

Στις 26 Οκτωβρίου 1863 αντιπρόσωποι ομάδων κι ενός κολεγίου συγκεντρώθηκαν στην Ταβέρνα των Μασόνων στο Λονδίνο, όπου συμφώνησαν στην ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαίρου Αγγλίας και στη δημιουργία των κανονισμών που διέπουν το άθλημα έως σήμερα.
Τότε γεννήθηκε και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά.
Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων:
Social Ceremony, που στα ελληνικά σημαίνει «κοινωνική τελετή».
Και είναι όντως το ποδόσφαιρο μία “κοινωνική τελετή” αν αναλογιστούμε πόσοι πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο γήπεδο  ή απλά παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα από την τηλεόραση του σπιτιού τους παρέα με τους φίλους τους!

Σε τελική ανάλυση το ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο άθλημα των περισσοτέρων ανθρώπων στον πλανήτη!Ένας επιφανής Άγγλος προπονητής ποδοσφαίρου είχε πει: «Κάποιοι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι πολύ σοβαρότερο». Η υπερβολή που εμπεριέχει τούτη η φράση δεν απέχει, δυστυχώς, και πολύ από την πραγματικότητα. Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου σήμερα παράγει τόση ενέργεια ικανή από μόνη της να κινήσει τη γη…

Ας απολαύσουμε όλοι μας αυτή την “κοινωνική τελετή” χωρίς φανατισμούς παρά μόνο με αυτήν την αγνή αίσθηση της παιδικότητας, της ευγενούς άμιλλας και της  ψυχικής αλλά και σωματικής εκτόνωσης!


Niki Giannoulidou