0
Δημοσιεύτηκε 10 Ιούν 2013, 06:30   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Φθιώτιδα: Προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ για να μην εκποιηθούν οι ιαματικές πηγές

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΠροσφυγή κατά της μεταβίβασης των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας στο ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσαν μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση των ιαματικών πηγών – ανάμεσά τους και μέλη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς. Πρόσφατα μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου, της Υπάτης, τριών Ιαματικών Πηγών στα Καμένα Βούρλα και η πηγή της Αιδηψού-Ιστιαίας, προκειμένου να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Όπως αναλύουν η πώληση των ιαματικών πηγών είναι παράνομη και αντισυνταγματική, οι περιοχές θα στερηθούν σημαντικούς πόρους, θέσεις εργασίας και εργαλεία ανάπτυξης ενώ δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα υποστούν συνέπειες, χιλιάδες λουόμενοι θα επωμιστούν την αύξηση του κόστους χρήσης των ιαματικών πηγών ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αλλοίωσης της τοπικής φυσιογνωμίας και του πολιτιστικού περίγυρου.

Ειδικότερα τονίζουν ότι η εκποίηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την , έως σήμερα, μη αξιοποίηση και απαξίωση των ιαματικών πηγών και των υποδομών τους.

Εκτιμούν ακόμη ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τραγικές όχι μόνο επειδή οι προορισμοί θα στερηθούν σημαντικούς πόρους και εργαλεία ανάπτυξης, αλλά και για τις χιλιάδες των λουομένων, καθώς είναι βέβαιο ότι το κόστος των ιαματικών λουτρών θα αυξηθεί υπέρμετρα.

Υποστηρίζουν ότι η πώληση των Ιαματικών Πηγών είναι παράνομη, δεδομένου ο νόμος 3498/2006 (ΦΕΚ 230 Α) εκτελεστικός του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος προβλέπει ότι η κυριότητα των Ιαματικών Πηγών ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος μπορεί μόνο να τις ενοικιάζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι να τις πουλήσει.

Οι προσφεύγοντες καλούν τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς να αναλάβουν άμεση δράση πολιτική και νομική.

«Το θέμα της προστασίας και της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία όλων και κανείς δεν είχε αναφέρει στον λαό της Στερεάς ότι θα πωληθούν σε ιδιώτες. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

localit.gr

 


Niki Giannoulidou