Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Ι.Μ.Παμμεγίστων Ταξιαρχών: Κατέρρευσε μαντρότοιχος – Κρίσιμη η κατάσταση του ναού

Ι.Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράιδας

Κατέρρευσε ο μαντρότοιχος στο βόρειο περίβολο. Κρίσιμη η κατάσταση του ίδιου του ναού

 

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεράιδας

Με βαθιά λύπη μας, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι την Παρασκευή 26 Αυγούστου διαπιστώσαμε την κατάρρευση σημαντικού τμήματος του μαντρότοιχου του βόρειου περίβολου του ναού.

 

Η κατάρρευση έλαβε χώρα στη γωνία του περίβολου, δίπλα στη βρύση, με αποτέλεσμα οι πέτρες που κύλησαν να μην φτάσουν ευτυχώς στο κτίριο του ναού. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των μηχανικών, η κατάρρευση οφείλεται κυρίως σε στατικά προβλήματα δεκαετιών που προήλθαν από τη μη συντήρηση του τοίχου (καθώς όλος ο χώρος της Ι.Μονής είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός, η αποκατάσταση του μαντρότοιχου δεν μπορεί να γίνει με σύγχρονα μέσα όπως μπετό και σίδερα, αλλά μόνο με παρέμβαση εξειδικευμένου συνεργείου, αποκλειστικά με τα μέσα που είχε πρωτοχτιστεί), από την πίεση που μπορεί να άσκησαν τα πλατάνια που φύτρωσαν δίπλα στον τοίχο και από το νερό που αναβλύζει βορειότερα, ενισχύθηκε με τις τελευταίες βροχές και τρέχει ελευθέρα, σαν μικρό ποταμάκι προς την πλευρά του τοίχου, «ποτίζοντας» τη βάση του.

(Αναφορικά με τα πλατάνια, με πρωτοβουλία του ηγούμενου της Ι.Μονής, είχε χορηγηθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας το 2018 έγκριση για την κοπή τους, αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν)

Τα ανησυχητικά νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Μοιάζει να απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

  • Η παραπάνω ροή του νερού φαίνεται να περνάει και μέσα στον περίβολο του μοναστηριού. Το χώμα είναι νοτισμένο, ενώ νερό σωρεύεται πάνω από την περιοχή της βρύσης, δίπλα στο ναό, όπου έχει σχηματίσει μικρή λιμνούλα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τοίχος του ναού προς βορρά είναι πάντα υγρός, μας κάνει να φοβόμαστε ότι το νερό «ποτίζει» και τα βόρεια θεμέλια της εκκλησίας, επιδεινώνοντας την ήδη σοβαρή κατάσταση του μνημείου.
  • Δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο νερό φτάνει υπόγεια στο νότιο μαντρότοιχο, που συγκρατεί το ναό στην πλαγιά και εκκρεμεί να αναστηλωθεί με τις ενέργειες του Δήμου Στυλίδας. Αν καταρρεύσει ο νότιος μαντρότοιχος, όπως κατέρρευσε ο βόρειος, ο ναός θα πέσει. Η νότια πλευρά του ναού έχει ήδη «καθίσει» ελαφρά με τα χρόνια.
  • Το μοναδικό τμήμα που έχει απομείνει όρθιο από το βόρειο μαντρότοιχο έχει πάρει κλίση και οι πέτρες του ξεκολλάνε αν τις σπρώξει κανείς απλά με το χέρι. Η κατάρρευση του μοιάζει να είναι θέμα λίγου χρόνου. Δυστυχώς, το τμήμα αυτό στέκει ακριβώς πάνω από το ναό. Αν καταρρεύσει, οι πέτρες κυλώντας πιθανώς θα πέσουν πάνω στο ναό.
  • Τέλος, έξω από το τμήμα του βόρειου μαντρότοιχου που πήρε κλίση, υπάρχει ένα πλατάνι. Ο κορμός του πλάτανου έχει μεγάλη κλίση προς το μαντρότοιχο, ενώ έχει φαγωθεί εσωτερικά. Αν πέσει, παρασύροντας και τα άλλα στη σειρά πλατάνια παρακάτω, κινδυνεύουν οι κορμοί να καταλήξουν στην εκκλησία.

Με τη σύμφωνη γνώμη του ηγούμενου π.Αγαθόνικου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της Ι.Μονής να μην πηγαίνουν κοντά στην περιοχή της βρύσης, για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, κάνουμε θερμή έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, Δήμο Στυλίδας, Δασαρχείο) να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τα άμεσα σωστικά μέτρα, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για να αποφύγουμε το μοιραίο.

Τέλος, για μία ακόμα φορά, υποστηρίζουμε ολόψυχα σαν τοπική κοινωνία την ένταξη της εκπόνησης μελέτης πλήρους αποκατάστασης της Ι.Μονής στην πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που τρέχει, πριν είναι πολύ αργά για τον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το μεγαλύτερο μεταβυζαντινό καθολικό Ιεράς Μονής στη Φθιώτιδα.

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεράιδας                           Ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νεράιδας

Τα μέλη                                                                         Αθανάσιος Χ. Καραπέτσας

 

 

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Ανοίγει η πλατφόρμα στις 25/9 για τις νέες ταυτότητες – Η διαδικασία και πότε θα πληρώνουμε διπλά

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης νέων ταυτοτήτων με τα ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -