Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Το 2014 πάει για θερμότερο έτος από το 1880

ΗΛΙΟΣΤο 2014 αναμένεται να είναι το πιο θερμότερο έτος παγκοσμίως από το 1880 που άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τους πρώτους δέκα μήνες του 2014 η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως ήταν 0,57 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μακροπρόθεσμη μέση θερμοκρασία των 14 βαθμών Κελσίου της περιόδου 1961-1990 και 0,09 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο 2004-2013.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε το έτος που διανύουμε θα είναι τοθερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ,καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1998, του 2005 και του 2010.

Ο WMO υπολόγισε ότι σε δυτική Βόρειο Αμερική, Ευρώπη, η ανατολική Ευρασία, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, εκτεταμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και νότια και δυτική Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα θερμές. Η Νότιος Αφρική, η Αυστραλία και η Αργεντινή στο νότιο Ημισφαίριο ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά -δηλαδή το δικό τους καλοκαίρι- με τεράστια κύματα καύσωνα.

Κατά τι ψυχρότερες ήταν οι θερμοκρασίες στις βόρειες ΗΠΑ, τον Καναδά και την κεντρική Ρωσία λόγω του φαινομένου της Αρκτικής δίνης.

Ο γενικός γραμματέας του WMO, Μισέλ Ζαρώ, είπε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2014 είναι «συνεπή με αυτά που περιμένουμε από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα».

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία για το 2014 δείχνουν ότι τα 14 από τα 15 πιο θερμά έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρατηρήθηκαν τον 21ο αιώνα.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο γγ του WMO αναφέρθηκε στις συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας.

«Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε συνδυασμό με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρεςκατέστρεψαν την κτηνοτροφία και κατέστρεψαν ζωές. Αυτό που είναι ασυνήθιστο και ανησυχητικό φέτος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές της επιφάνειας του ωκεανού, ανάμεσά τους και στο βόρειο ημισφαίριο» τόνισε.

«Δεν υπάρχει διακοπή στην υπερθέρμανση του πλανήτη» προειδοποίησε.

Τα στοιχεία είναι παρόμοια με εκείνα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Περού, όπου εκπρόσωποι 195 χωρών συναντώνται, αναζητώντας συνεννόηση για το κλίμα.

Το βασικό ζητούμενο στη Σύνοδο της Λίμα είναι να καθοριστούν οι πληροφορίες που πρέπει να παρουσιάσουν οι χώρες όταν καταθέσουν τις επίσημες δεσμεύσεις τους, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση σύγκριση αυτών των δεσμεύσεων.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα συμφέροντα των βιομηχανικών χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για τη ρύπανση των προηγούμενων δεκαετιών.

econews

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις γεωργών και αλιέων Φθιώτιδας & Εύβοιας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη,...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων