0
Δημοσιεύτηκε 3 Ιούν 2013, 15:03   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Ο πρώην Δήμαρχος Στυλίδας Γ.Κοντογιάννης για το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες

mnimeio lewnida 8ermopyles ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ *

*Θα ήθελα στην έγκριτη εφημερίδα σας, και κυρίως στους υπευθύνους, να θέσω υπόψη ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και καιρό. Ο σημερινός ταξιδιώτης που περνά από τις Θερμοπύλες δεν βλέπει πια, άμεσα, τον Λεωνίδα.

Ο άλλοτε δήμαρχος Στυλίδας Γιάννης Κοντογιάννης επέμενε προ καιρού να ακούσει τη γνώμη μου για την «απόκρυψη» του αγάλματος. Του επέστρεψα την ερώτηση, περιμένοντας επίμονα, πρώτα, τη δική του: «Ασυγχώρητη ασέβεια προς την Ιστορία! Τίποτε άλλο…» τόνισε θυμόσοφα.

Ο ίδιος έχοντας υπόψη του από τη μακρόχρονη διαβίωσή μου σε αρκετές χώρες του εξωτερικού πως εκεί φροντίζουν την προβολή και αξιοποιούν ποικίλα κάποια πρόσφατα και απλά μνημεία τους, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου για τη νοοτροπία μας! Παράλληλα -και δεχόμενος τη ρύθμιση (!) του «απόμερου», ως «αφελή» ή «α-νόητη» και πρόχειρη, ως συνήθως, και όχι «σκόπιμη και αποδομητική απόκρυψη», γνώμη κάποιου συναδέλφου μου-, θέτω το ερώτημα προς κάθε υπεύθυνο, δημάρχους περιοχής, περιφερειάρχη Φθιώτιδας, υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας, Συγκοινωνιών, πρωθυπουργό: Παραμερίζουμε, λοιπόν, την ιστορία αυτού του τόπου; Πρόκειται, όμως, για την ιστορία των διαχρονικών πανανθρώπινων συμβόλων και αξιών! Κι αν ακόμη θα το θέλαμε… έχουμε το δικαίωμα;

Νίκος Παπαδόπουλος

καθηγητής Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης, συγγραφέας

enet.gr


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou