0
Δημοσιεύτηκε 10 Ιούν 2014, 23:24   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Οδηγός…επιβίωσης στους Ελληνικούς δρόμους-Οι χειρότεροι οδικοί άξονες

Φτάσαμε λίγο πριν τις καλοκαιρινέαυτοκινητοδρομοςς διακοπές και η κατάσταση στους αυτοκινητόδρομους επιφυλάσσει κινδύνους. Ειδικότερα στα Τέμπη και στην Κορίνθου-Πατρών απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και χαμηλές ταχύτητες.
Φέτος αν και δεν αναμένεται μεγάλο κύμα εσωτερικών ταξιδιωτών λόγω της κρίσης που πλήττει την χώρα, θα έχουμε όμως παραδοσιακά μία από τις μεγάλες εξόδους από τα αστικά κέντρα.  Ας δούμε που απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή:


ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ
120 χιλιόμετρα συνεχόμενου εργοταξίου είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για να υπάρχει μεγάλη προσοχή και πολύ χαμηλές ταχύτητες. Σε όλο σχεδόν το μήκος διατίθενται από μία λωρίδα και η ευχή των οδηγών είναι να μην δημιουργηθούν τα γνωστά «καραβάνια».

ΤΕΜΠΗ
Είναι το πιο επικίνδυνο σημείο των μεγάλων εθνικών οδών. Από την στιγμή που σταματά ο αυτοκινητόδρομος λίγο πριν τον Ευαγγελισμό, εξοπλιστείτε με προσοχή, υπομονή και αντοχή. Η διαδρομή μέχρι την Σκοτίνα μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 45 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρχει. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε τον δρόμο νυχτερινές ώρες.

ΒΟΑΚ
Ένας τεράστιος δρόμος-καρμανιόλα με κάποια σημεία που θυμίζουν σύγχρονο δρόμο. Απρόσεκτοι οδηγοί, ελλιπής σήμανση, ανάποδες στροφές και άλλα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τον κεντρικό οδικό άξονα της Κρήτης. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή.

ΛΑΜΙΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ
Ένα από τα σημεία που χρίζουν προσοχής καθώς η «ανάβαση» από τη Λαμία προς το οροπέδιο μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή. Ωστόσο τα επικίνδυνα σημεία δεν είναι πολλά και με προσεκτική οδήγηση δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι.

ΜΟΥΔΑΝΙΑ-ΠΟΤΙΔΑΙΑ
Δρόμος με τα χαρακτηριστικά μπουκαλιού. Ξαφνικά από αυτοκινητόδρομος γίνεται επαρχιακός δρόμος γεμάτος από ι.χ κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.  Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται λίγο πριν την Ποτίδαια, καθώς πολλές φορές τα  οχήματα διεμβολίζουν τον δρόμο προκαλώντας ..ταραχή.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ-ΑΡΤΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Σε αυτό το τμήμα της επονομαζόμενης Εθνικής Οδού, κάνεις το σταυρό σου και ελπίζεις όλα να πάνε καλά. Ίσως είναι η πιο στενή εθνική που υπάρχει σε όλη την  Ελλάδα καθώς υπάρχουν σημεία που το όχημα ίσα που χωρά στην λωρίδα του.  Απαιτείται μέγιστη προσοχή την ημέρα. Θα ήταν πολύ συνετό να μην χρησιμοποιείται για μεγάλες διαδρομές τις νυχτερινές ώρες.

ΤΡΙΠΟΛΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Πανέμορφο τοπίο, επικίνδυνος δρόμος, σε πολλά σημεία στην κορυφή του βουνού. Χρίζει πολύ μεγάλης προσοχής. Με το καλό όταν λειτουργήσει το Λεύκτρο-Σπάρτη θα γίνει δρόμος σπάνιας τουριστικής ομορφιάς. Προς το παρόν προσοχή ειδικά στο τμήμα προς την Σπάρτη. Μετά την Σπάρτη με κατεύθυνση προς Μονεμβασιά και Νεάπολη μοιάζει σαν να είσαι στην Ελλάδα του 80` με δρόμους φιδίσιους που σε καθυστερούν όσο γίνεται περισσότερο.

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες δρόμοι που θα μπορούσαν άνετα να χωρέσουν σε αυτή την λίστα όμως περιοριστήκαμε στους πιο «διάσημους». Πριν ταξιδέψετε λοιπόν : φοράμε ζώνη, υπακούμε στις υποδείξεις της τροχαίας, στις πινακίδες, στα όρια ταχύτητας έχοντας σε καλή κατάσταση το όχημα και ..τον οδηγό.

Νίκος Καραγιάννης-Ypodomes.com
 


Niki Giannoulidou