0
Δημοσιεύτηκε 2 Απρ 2013, 08:00   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2013-Τοπικές Εκδηλώσεις

παγκοσμια ημερα παιδικου βιβλιου 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

πηγή ekebi.gr

  • Το μήνυμα του 2013

 Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.

Τα γράμματα γίνονται λέξεις

κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,

γίνονται βιβλία να διαλέξεις.

Άκου πώς ψιθυρίζουν!

Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,

αρκούδες τραγουδούν,

όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.

Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.

Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.

Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,

αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.

Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,

«βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.

Συγγραφέας: Pat Mora

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Οι τοπικές εκδηλώσεις

  • Στις 2 Απριλίου 2013 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας πραγματοποιεί εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον συντοπίτη μας ποιητή και συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Κώστα Καλαπανίδα, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας (Λεωνίδου 9-11) στις 7.00 το βράδυ. Για το έργο του Κώστα Καλαπανίδα θα μιλήσουν ο Δάσκαλος και Συγγραφέας Χαράλαμπος Κατσάρας και η φιλόλογος Πελαγία Παναγιώτου. Παιδικά Τραγούδια σε στίχους του Κώστα Καλαπανίδα και μουσική του Σπύρου Θεοδώρου θα αποδοθούν από τη Διασχολική Χορωδία Λαμίας υπό τη Διεύθυνση του Μουσικού Νώντα Βεργιόγλου.
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Δήμος Λαμιέων, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας και ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος “Συν στον Άνθρωπο’’, πραγματοποιούν εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά της πόλης μας, με επιτίμους καλεσμένους: τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας, του Ορφανοτροφείου Θηλέων, καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Φθιώτιδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Απριλίου 2013 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9-11, Λαμία).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

● Χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Λαμιέων κύριο Γεώργιο Κοτρωνιά.

● Ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από την κυρία Σοφία Γίτσα-Ασημακοπούλου, φιλόλογο.

● Παρουσίαση του οικολογικού, φιλοζωικού, αντιμιλιταριστικού, αντιρατσιστικού παιδικού βιβλίου, που προάγει την ειρήνη, τη φιλία και την αγάπη όλων των μετόχων και ισότιμων κληρονόμων της Γης, ΄΄Το νησί και το αθάνατο νερό΄΄ (εκδόσεις: Ήρα Εκδοτική), του διακεκριμένου λογοτέχνη Λάσκαρη Ζαράρη, από την κυρία Αναστασία Μιχελάκη, φιλόλογο-λογοτέχνη.

● Ανάγνωση αποσπασμάτων από την ηθοποιό Ρωμηνίκη Έλληνα.

● Μουσική επένδυση από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας.

● Απασχόληση των παιδιών με ζωγραφική από την εικαστικό Νίκη Βλάχου.

● Συνομιλία των παιδιών με τον συγγραφέα για την περιπέτεια των δύο φίλων και την εξέλιξη του βιβλίου.

Συντονισμός εκδήλωσης από την κυρία Αγγέλα Μπαρτσιώκα, Πρόεδρο του Φ.Σ.Φ.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Νίκη Βλάχου.


Niki Giannoulidou