0
Δημοσιεύτηκε 25 Απρ 2014, 12:02   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Ποιος είναι ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δ.Χριστόπουλος που άναψε φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιξε ένας νέος κύκλος συζητήσεων και προβληματισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των όσων έσπευσε να δηλώσει κατά της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, υποψήφιος του κόμματος στις ευρωεκλογές, ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος.
Με δημόσιες τοποθετήσεις του ο καθηγητής του Παντείου είχε κατηγορήσει -εμμέσως πλην σαφώς- την τσιγγάνα υποψήφια της Θράκης Σαμπιχά Σουλεϊμάν για εξυπηρέτηση συμφερόντων ελληνικών εθνικιστικών κέντρων, ενώ είχε ανοίξει θέμα αυτοδιάθεσης και εθνικού  αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν ιδιαιτέρως από τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Ακόμη και ο Μιχελογιαννανάκης αντέδρασε

Εν όψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω της εσωκομματικής αναταραχής που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Θράκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης τις επιφυλάξεις του για τις παρεμβάσεις του κ. Χριστόπουλου, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο καθηγητής του Παντείου και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Απαντώντας σε μια σειρά παρεμβάσεων του συντρόφου Χριστόπουλου, θέλω να διευκρινίσω τα κάτωθι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιαννάκης και σημειώνει:

«1. Δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς.
2. Δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα.
3. Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος τους, στη Θράκη και την δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».

Θέμα Χριστόπουλου θέτει και η ΝΔ
Η ΝΔ εκμεταλλευόμενη την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόσυρση της μουσουλμάνας ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα για την υποψηφιότητα του κ. Χριστόπουλου που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει τις θέσεις του κ. Χριστόπουλου για τη Θράκη, τις οποίες χαρακτηρίζει ανιστόρητες και επικίνδυνες και η εκπρόσωπος του κόμματος Άννα Ασημακοπούλου ζητά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η ΝΔ αναφέρει ότι ο κ. Χριστόπουλος, με διαδοχικές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, αποδομεί τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, και απροκάλυπτα αμφισβητεί την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα, η κυρία Ασημακοπούλου υποστηρίζει ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι σε ερώτηση για τον «εθνικό αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας» ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε ότι η μειονότητα μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται όπως αυτή επιθυμεί, υιοθετώντας επί της ουσίας την πάγια θέση της Άγκυρας.

Παράλληλα, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι ο κ. Χριστόπουλος προχώρησε περισσότερο, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» για τα σωματεία της μειονότητας.

Τι είπε ο Χριστόπουλος για την Σουλεϊμάν

Την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν σχολίασε ο υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος στο XanthiPress.gr, λέγοντας: «Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που στο στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε».

Το XanthiPress.gr σημειώνει ότι αναζήτησε τη γνώμη του κ. Χριστόπουλου, καθώς οι απόψεις του για τη μειονότητα και τη Θράκη είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο σηματοδοτεί την εγνωσμένη προσέγγιση του χώρου της Αριστεράς στο μειονοτικά ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς -ελληνικό και τουρκικό-, αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν, χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.

»Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε “ισονομία – ισοπολιτεία” οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, “πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών”. Με το “γένος” δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον».

Ο Δ.Χριστόπουλος δηλώνει ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα και εξηγεί: «Ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι “δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος” και άλλο να λέει η κυρία ότι “με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Τι απαντάει ο κ. Χριστόπουλος

Ο κ. Χριστόπουλος με επιστολή του στο tovima.gr αναφέρεται στα περί Συνθήκης της Λωζάννης και υποστηρίζει:

«Κύριε Διευθυντά

Σημερινή ανάρτηση στον διαδικτυακό σας τόπο http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=588640 σχετικά με δηλώσεις μου αναφορικά με την μειονοτική υποψηφιότητα που αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τιτλοφορείται «Δ. Χριστόπουλος: ανοίγει θέμα Συνθήκης της Λωζάννης».
Από πουθενά στις δηλώσεις μου που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν προκύπτει πεποίθησή μου πως τάχα ανοίγει θέμα Συνθήκης της Λωζάννης. Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα ζητήματα των μειονοτήτων υποστηρίζω το ακριβώς αντίθετο: ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και είναι πολλαπλώς επισφαλές να τεθεί.

Η άποψη μου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά μου στα οποία το δημοσίευμα αναφέρεται, είναι το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ως το 1990 δημιούργησε ένα “συμπαγές τουρκικό πράγμα” το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει. Η θέση αυτή δεν ανοίγει κανένα θέμα Συνθήκης της Λωζάννης όπως πολύ συχνά είχα την ευκαιρία να επισημαίνω στο πλαίσιο της ως σήμερα ακαδημαϊκής μου διαδρομής και το κάνω και σήμερα..
Παρακαλώ λοιπόν για την άμεση αναδημοσίευση της παρούσας επιστολής.
Ευχαριστώ.

Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Παντείου, υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ»

O Δημήτρης Χριστόπουλος με την σύζυγό του δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη και την οικογένειά του:Niki Giannoulidou