0
Δημοσιεύτηκε 13 Νοέ 2012, 10:16   /   ΔΙΑΦΟΡΑ
 
 

Πώς ο Δήμος Βόλου “πολεμά” την τοπική ανεργία

Δημοτικά αγροτεμάχια ή κτήματα σε ακτήμονες αγρότες ή σε άνεργους και άπορους συμπολίτες προσανατολίζεται να προσφέρει η Δημοτική Αρχή Βόλου μετά την πρώτη φάση καταγραφής της δημοτικής της περιουσίας.

Ήδη το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας επανέρχεται στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς έρχεται προς έγκριση η μελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου.
Δεν αποκλείεται για το θέμα να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από το Δήμαρχο Βόλου, αν και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα με την πλήρη καταγραφής της αγροτικής γης που έχει στην κυριότητά του ο ενιαίος πλέον Δήμος Βόλου, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες για μία πλήρη και άμεση παρέμβαση στο συγκεκριμένο σκοπό, που όταν υλοποιηθεί θα έχει πολλαπλή στόχευση.

Να κρατήσει κάποιους νέους στις περιοχές τους, να τους προσφέρει το μέσο να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και επιπλέον να ξαναζωντανέψει η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος της περιοχής μας που έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μελέτη δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει την περιουσία του για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας κ. Δημήτρης Δερβένης, καθώς όπως προσθέτει η αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων με ταυτόχρονη στόχευση στην αγροτική παραγωγή, μπορεί να δώσει λύσεις σε βασικά ζητήματα.

Οι σκέψεις, όπως σημειώνει, επικεντρώνονται στο να δοθούν σε ανέργους αγροτεμάχια, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τα ενοίκια που ήδη εισπράττει ο Δήμος από ελαιοπερίβολα και αγροτεμάχια. Τα προϊόντα που παράγονται από τις εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα ΚΑΠΗ και σε άλλες δομές.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου η οποία εισάγεται, όπως προαναφέρθηκε, προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπου θα έλθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης η μελέτη που έκανε η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου.
Μετά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων ο Δήμος εκτιμά ότι μπορούν να προχωρήσουν δράσεις κοινωνικής προσφοράς, ιδιόχρησης και επενδύσεων. Ο ενιαίος Δήμος Βόλου διαθέτει 1.200 ακίνητα εκ των οποίων τα 170 μπορούν να αξιοποιηθούν για ίδιες επενδύσεις ή από ιδιώτες, ενώ 15 εκτάσεις αποτελούν και τα μεγάλα «φιλέτα».

Η δεύτερη κατεύθυνση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου είναι αυτή της ιδιόχρησης και αξιοποίησης των κτηρίων του, καθώς στο «περιουσιολόγιο» του Δήμου συμπεριλαμβάνονται και πολλά κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν υπηρεσίες για τη στέγαση των οποίων σήμερα καταβάλλεται ενοίκιο, όπως τα ΚΕΠ. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να λυθεί κι το θέμα της στέγασης ορισμένων νηπιαγωγείων. Στα συγκεκριμένα κτήρια ο Δήμος θα μπορούσε να προχωρήσει σε επενδύσεις με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Η τρίτη κατεύθυνση αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες και στη μελέτη εμφανίζονται δεκαπέντε ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

πηγή: ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα


Niki Giannoulidou