Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Τίτλοι τέλους για τη “Διαύγεια”-Τι απαντά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 img_3626.png

Τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και συνυπογράφουν ο υπ. Εσωτερικών Ν. Βούτσης και οι αν. υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Δ. Μάρδας, επιβάλλει την εξαίρεση ορισμένων αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών από την παραπάνω αρχή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την αιτιολογική γνώμη, οι ανακλητικές πράξεις είναι σύνθετες διοικητικές πράξεις που απαιτούν τον συντονισμό των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και των οικονομικών υπηρεσιών του Διατάκτη. Για τους λόγους αυτούς, συχνά οι προμηθευτές του Δημοσίου εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους.

Ως λύση στο πρόβλημα το ΥΠΟΙΚ προκρίνει την ισχύ των ανακλητικών πράξεων χωρίς αυτές να έχουν δημοσιοποιηθεί στη «Διαύγεια», τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα), η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ανοίγει ένα «παράθυρο» για την καταστρατήγηση της βασικής αρχής ισχύος των διοικητικών αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΛ/ΛΑΚ και πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Γ. Βαρουφάκη και η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει την τροπολογία «ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να υπονομεύσει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η παρέκκλιση από αυτή τη γενική αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο, που θα επανεμφανιστεί, αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της «Διαύγειας» ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. «Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό», προσθέτει ο κ. Σπινέλλης, «τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών».

Η απάντηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Δελτίο Τύπου)

Η Δι@ύγεια είναι μια μεταρρύθμιση που αγκάλιασαν οι πολίτες, για διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο. Αντί να εφευρίσκει κάθε κυβέρνηση τρόπους για να την παρακάμπτει, ας προσπαθήσει να την αναβαθμίσει και να τη διευρύνει. Γι αυτό και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένη να αναρτά κάθε πράξη και δαπάνη στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες κάθε επιμέρους νομοθετικής πρωτοβουλίας.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -