Υπεγράφη στις 30 Μαϊου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η δεύτερη σύμβαση για το πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, Εθνική Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που αφορά παρεμβάσεις σε 426 σχολικές μονάδες, σε 245 Δήμους και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Από την περιοχή του Δήμου Στυλίδας στο πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου» εντάχθηκε και το Δημοτικό Σχολείο Πελασγίας.
Συγκεκριμένα για την Π.Ε. Φθιώτιδας, οι 7 σχολικές μονάδες που εντάσσονται στην πρώτη φάση του Προγράμματος είναι:
- 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
- 1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
- 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
- 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ
«Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ενισχύεται, και στη Φθιώτιδα, η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η προσβασιμότητα των σχολείων, προσφέροντας ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τη συνεισφορά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μέσω της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που διακρίνουν τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», δήλωσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι εργασίες προβλέπεται να αρχίσουν στις 15 Ιουνίου, με στόχο, το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ώστε τα σχολεία να είναι λειτουργικά.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα αλλάξουν αισθητά προς το καλύτερο το περιβάλλον διδασκαλίας και εργασίας χιλιάδων μαθητών. Οι παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
– Ανακαίνιση χώρων υγιεινής & δημιουργία προσβάσιμων W.C. για ΑμεΑ,
– Επισκευές ραμπών ΑμεΑ,
– Εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί,
– Βελτιώσεις στον αύλειο χώρο, με γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και παιδικές χαρές σε νηπιαγωγεία.
Η χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ προέρχεται από δωρεά των συστημικών τραπεζών.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος εξασφάλισε την ένταξη τουλάχιστον μίας σχολικής μονάδας ανά Δήμο, δίνοντας προτεραιότητα σε:
– Ειδικά σχολεία,
– Μονάδες σε ακριτικές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές,
– Σχολεία σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.





