Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2012

Θέλεις να δεις τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια; Να δεις πώς οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες ερευνούν, πειραματίζονται και κατασκευάζουν αυτά που θα αλλάξουν το μέλλον μας; Να μιλήσεις μαζί τους και να μάθεις τις συνθήκες εργασίας τους και τις προοπτικές των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων; Ή απλά να ζήσεις από κοντά την πιο “fun” πλευρά της επιστήμης με πειράματα, παιχνίδια, διαγωνισμούς και ένα “astro party” που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες;

Αν η απάντηση είναι “ναι”, τότε η “Βραδιά του Ερευνητή” (Researchers’ night) είναι η ευκαιρία σου! Πρόκειται για την πιο μεγάλη, πανευρωπαϊκή γιορτή της έρευνας και της επιστήμης, όπου κορυφαίοι Έλληνες κι Ευρωπαίοι ερευνητές έρχονται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (28 Σεπτεμβρίου, από τις 6 μμ., Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) για να μας δείξουν τη δουλειά τους και να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες και τις ιδέες τους. Από τους μαθητές που ονειρεύονται μια καριέρα στην επιστήμη, τους φοιτητές που ψάχνουν ή εργάζονται σε κάποιο επιστημονικό αντικείμενο μέχρι τους φίλους που είναι απλά …περίεργοι να δουν από κοντά τους επιστήμονες και τα επιτεύγματά τους, κάτι εντυπωσιακό υπάρχει για όλους στη φετινή “Βραδιά του Ερευνητή”!

Τι θα δείτε στη “Βραδιά του Ερευνητή”

Οι μικροί επισκέπτες του ΕΙΕ ζωγραφίζουν την επιστήμη με τη βοήθεια του Loki και της παρέας του!Ο χώρος του φουαγιέ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα χωριστεί σε τρεις “ζώνες”, ανάλογα με το θέμα και το είδος των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν:
  • ζώνη “exhibition”: αναρωτιέστε για τα πραγματικά αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ινστιτούτα; Οι ίδιοι οι επιστήμονες σάς ξεναγούν στις πιο εντυπωσιακές τους δημιουργίες, με επιδείξεις, διαδραστικά συστήματα, αλλά και παιχνίδια και δώρα.
  • ζώνη “science on stage”: η επιστήμη επί σκηνής, με παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου (“η επιστήμη του CSI”), αλλά και debate για την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας μέχρι το 2050, όπου ερευνητές “διεκδικούν” την ψήφο του κοινού για το πιο πολλά υποσχόμενο επιστημονικό αντικείμενο
  • ζώνη “science on the road”: πώς είναι στην πραγματικότητα ένας επιστήμονας – δεκάδες παιδιά, που συμμετέχουν στα “Κυριακάτικα πρωινά” του ΕΙΕ ζωγραφίζουν graffiti με την καθοδήγηση σημαντικών καλλιτεχνών του είδους.
Οι μικροί επισκέπτες του ΕΙΕ ζωγραφίζουν την επιστήμη με τη βοήθεια του Loki και της παρέας του!Η “Βραδιά του Ερευνητή” 2012 διοργανώνεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με το British Council και το openscience.gr και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για άμεση ενημέρωση για το πρόγραμμα και τους διαγωνισμούς της “Βραδιάς του Ερευνητή” 2012, μείνετε συντονισμένοι στο openscience.gr και το https://www.facebook.com/ResearchersNightGreece. Δείτε ακόμα τις εκδηλώσεις της “Βραδιάς του Ερευνητή” στην Αγγλία, το Λουξεμβούργο, τη Βοσνία, και τη Νορβηγία, αλλά και την Ελληνική “Βραδιά του Ερευνητή” του 2010.

Το πρόγραμμα της Βραδιάς

Ζώνη “expo”

Τα πιο σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα σε τεχνολογίες αιχμής παίρνουν «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη…
Συμμετέχουν:

  • Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας: Η πράσινη Χημεία (Δρ. Ι. Κώστας), Από την ασθένεια στην καινοτόμο θεραπεία (Βάσω Πλέτσα-Ευαγγελία Χρυσίνα, κ.ά.), Σπιρουλίνα: Ένας κροφυκος με διατροφικό και θεραπευτικό ενδιαφέρον για τη βιοτεχνική βιοτεχνολογία (Δρ.Θ. Σωτηρούδης και ΑΛΓΗ Α.Ε.Γ.Ε., Θερμά Νιγρίτας, Σέρρες), Καινοτομία στην αντιγήρανση με φυσικά συστατικά (Δρ. Ευστ. Γκόνος σε συνεργασία με την Εταιρεία Κορρές)
  • Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας: Νέα πολυμερή για γονιδιακή θεραπεία (Α. Πίσπας)
  • Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (Δρ. Ευθ. Νικολαΐδης)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Σύγχρονα σεισμογραφικά δίκτυα και επικοινωνίες στην υπηρεσία της 24ωρης πληροφόρησης του κοινού (Δρ. Ιωάννης Καλογεράς), Συμβολή στη διερεύνηση των φυσικοχημικών διεργασιών στην ατμόσφαιρα: οι δραστηριότητες της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής & Χημείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Δρ. Στέλιος Καζατζής), Αστρονομία και Αστροφυσική στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Δρ. Άλκηστις Μπονάνου), Δορυφορικές παρατηρήσεις της Γης: Μια μακροσκοπική αξιολόγηση της Βιωσιμότητας (Δρ. Νικόλαος Σιφάκης), Δραστηριότητες εκλαΐκευσης της Αστρονομίας και Εκπαιδευτικές Δράσεις (Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου), Ηλιοφυσική στο Αστεροσκοπείο (Δρ. Όλγα Μαλανδράκη)
  • ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” – Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών: Διεπαφή ανθρώπου-υπολογιστή με προσωπικότητα (Δρ. Β. Καρκαλέτσης, Σ. Κωνσταντόπουλος), Gov. Insight (Δρ. Γ. Γιαννακόπουλος, Γ. Παλιούρας)
  • ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” – Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας & Μικροσυστημάτων: Μαγνητική αιώρηση (Δρ. Πίσσας), Ενέργεια από τις μηχανικές δονήσεις του περιβάλλοντος (Δρ. Χρ. Τσάμης)
  • ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” – Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών, Ενέργειας, Τεχνολογίας & Ασφάλειας: Καινοτόμα εργαλεία και τεχνολογίες για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της ραδιολογικής κατάστασης του περιβάλλοντος και της πληθυσμιακής υγείας (Δρ. Ελένη Φλώρου)
  • ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” – Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Εφαρμογών: Γονίδια και ασθένειες: Συνδέοντας τη Μοριακή Βιολογία με τις Νεφρικές Παθήσεις (Γ.Ι. Δροσοπούλου), Αρωματικά φυτά: πηγές νέων εντομοαπωθητικών ουσιών φυσικής προέλευσης για τον περιορισμό μολυσματικών ασθενειών (Δρ. Κ. Ιατρού), Εθισμός στα ναρκωτικά-και καταπράυνση του πόνου: Δύο διαφορετικές όψεις στο ίδιο νόμισμα (Δρ. Ηρώ Γεωργούση) – Οι παρουσιάσεις αυτές θα γίνονται στη μικρή αίθουσα σεμιναρίων
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ: Λεϊσμανίαση: η αρρώστια των φτωχότερων των φτωχών. Έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία της (Δρ.Χαραλαμπία Μπολέτη, Δρ. Δέσποινα Σμυρλή), Ηπατίτιδα C, η αθόρυβη απειλή: Νεώτερα δεδομένα και προοπτικές για την αντιμετώπισή της (Δρ. Νίκη Βασιλάκη)
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Τεχνολογία: ο νέος σύμμαχος των υπηρεσιών υγείας (Δρ. Κώστας Τζιόκας – Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας), SPARTAN: Υλοποίηση Αλγορίθμων Ρομποτικής Όρασης για την Διαστημική αποστολή EXOMARS (Επικ. Καθ. Δημ. Σιούνδρης – Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών και Ψηφιακών Συστημάτων)
  • Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ): ViRAL-FindMyPhoto: εντοπισμός μνημείων και γεωγραφικών πληροφοριών σε φωτογραφίες (Δρ. Γιάννης Αβρίθης, Δρ. Φοίβος Μυλωνάς – Εργαστήριο Ψηφ, Επεξεργασίας Εικόνας, Βίντεο & Πολυμέσων)
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ: Μαγικό Φίλτρο, Μάθηση 2.0 plus 2 (Καθ. Μιχ. Μεϊμάρης)
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία: Η συμβουλευτική ομηλίκων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Μία διαδραστική παρουσίαση (Καθ. Μαρία Μαλικιώση-Λοΐζου)
  • Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών: παρουσιάζει το βραβευμένο αγωνιστικό μονοθέσιο της φοιτητικής ομάδας Aristotle Racing Team
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός (Καθ. Νάντια Σερεμετάκη)
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων: Ηλιακά καύσιμα – Καθαρή ενέργεια για το αύριο (Καθ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος)

Zώνη “science on stage”

  • CSI Science – Ώρα: 18:30
    Μία πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση από την ομάδα των Famelabbers, που αποκαλύπτει τον σημαντικότατο ρόλο της έρευνας στις αγαπημένες μας αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές. Δείτε παλαιότερες παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου στο youtube.
  • Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον… Η επιστήμη του 2050 – Ώρα: 19:30
    Μια συναρπαστική “αναμέτρηση” πέντε διακεκριμένων ερευνητών με το κοινό σε τομείς έρευνας που θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες.
    Συμμετέχουν:
    Δρ. Σωτ. Κυρτόπουλος, Δ/ντής Ερευνών ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ: Προς την εξατομικευμένη διαχείριση της υγείας: Ευκαιρίες και κίνδυνοι – Υγεία/Βιολογία
    Καθ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ/ΕΚΕΤΑ, Δ/ντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων: Ηλιακά Καύσιμα, Καθαρή Ενέργεια για το Αύριο – Ενέργεια
    Γιώργος Νυχάς, Καθ. Μικροβιολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών: Ποιότητα, Διατροφή ή Ασφάλεια θα προτιμούσατε στο τραπέζι σας; – Μικροβιολογία Τροφίμων
    Νίκος Μαυρίδης, Επίκ. Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: Ρομποτική
    Δημήτρης Τσουκαλάς, Καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Τομέας Φυσικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Νανοτεχνολογία: Πως θα μπορούσε να επηρεάσει την καθημερινότητά μας!! – Νανοτεχνολογία
    Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος
  • The PHD Movie (Προβολή ταινίας) – Ώρα: 21:00
    Μια σπονδυλωτή ταινία που παρουσιάζει με γλαφυρό, αλλά και άκρως παραστατικό τρόπο την -κάθε άλλο παρά εύκολη- καθημερινότητα ενός νέου ερευνητή και υποψήφιου διδάκτορα, στην πορεία του για την απόκτηση του πολυπόθητου τίτλου… Παρακολουθήστε το trailer της ταινίας.
    Προλογίζει η Δρ. Ευαγγελία Χρυσίνα, ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ

Zώνη “science on the road”

  • Ποιος θέλει να γίνει ‘ερευνητής’;
    Ένα διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του κοινού, βασισμένο στο γνωστό και επιτυχημένο format του «Εκατομμυριούχου», με αναμνηστικά δώρα για όλους τους συμμετέχοντες!
  • H Κουζίνα …της Χημείας
    Εντυπωσιακές παρουσιάσεις των χημικών αντιδράσεων που προκαλούμε καθημερινά στην κουζίνα μας και συναρπαστικά πειράματα που μπορούμε να κάνουμε …μαγειρεύοντας!
    Παρουσίαση: Aneta Yovcheva & Georgi Stoychev, Πανεπιστήμιο Σόφιας, Βουλγαρία
  • I scream for Ice Cream
    Δοκιμάστε ένα διαφορετικό χειροποίητο «παγωτό» από τους chef-ερευνητές μας!

Παράλληλες εκδηλώσεις

Θεατρικό δρώμενο στον χώρο της βιβλιοθήκης (Ώρα: 19:15 & 20:45) Το ανεξίτηλο… χαρτί της γνώσης. Παρουσίαση: Μαρία Ποντικού, Βασιλική Καλαμπόκα, Famelabbers
Τακτικές επισκέψεις στα εργαστήρια, τη Βιβλιοθήκη, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και το Κέντρο Ψηφιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης/ΕΙΕ (Δηλώσεις στη Γραμματεία)
Graffiti της επιστήμης: Οι μαθητές ζωγράφισαν ειδικά για τη Βραδιά του Ερευνητή. Τα graffiti θα εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο
Έκθεση φωτογραφίας: Παράλληλα θα λειτουργεί και η έκθεση φωτογραφίας «Αρχαιολογικές Διαδρομές» –ένα αφιέρωμα στον Ιταλό αρχαιολόγο Giuseppe Gerola
Η βραδιά θα κλείσει με ένα άστρο-πάρτι και πολλή μουσική: Παρατηρούμε τον ουρανό της Αττικής μέσα από τηλεσκόπια, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, ακούγοντας την πιο ταιριαστή μουσική σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνη κ. Αναστασία Γεωργάκη, Επικ. Καθ. Μουσικής Τεχνολογίας)
- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Μαθήματα ζωής από τη Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Στυλίδας στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών

Την Τρίτη 26 Μαρτίου η Διασωστική Ομάδα Εθελοντών Στυλίδας  μετέβη στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών,  κατόπιν συνεννόησης με το Σύλλογο...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -