Με χαρμολύπη υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων χιλιάδες υποψήφιοι, όπως και οι οικογένειές τους. Μολονότι ο θεσμός των ελληνικών πανεπιστημίων εν μέσω της αλματώδους αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω, η επιτυχία ή η αποτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις εξακολουθεί να διατηρεί ειδικό βάρος για τους εφήβους, αλλά και για την κοινωνία. «Δεν πέρασα στις Πανελλήνιες (και δεν πέθανα)», γράφει στο προσωπικό της μπλογκ η 33χρονη Σοφία Γκιούσου, μια ανάρτηση που αγαπήθηκε πολύ και μεταδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
«Οταν είσαι δεκαοκτώ, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο κατώφλι της ενήλικης ζωής, και η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι η ώθηση που χρειάζεσαι για να περάσεις στην επόμενη φάση ζωής», θυμάται σήμερα η Σοφία από το Λονδίνο, «ή έστω έτσι νομίζεις». Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων βρήκαν τότε τη Σοφία ομαδάρχισσα στο Γαλαξείδι· «έκλαιγα με μαύρο δάκρυ», λέει. Επιστρέφοντας όμως στην Αθήνα και χάρη στην ψύχραιμη και υποστηρικτική στάση της οικογένειάς της, η 18χρονη άρχισε να διαβλέπει εναλλακτικούς δρόμους. «Δεν ήθελα να δώσω πάλι Πανελλήνιες, σήμερα αντιλαμβάνομαι άλλωστε ότι το σύστημα των Δεσμών δεν μου ταίριαζε», σημειώνει η ίδια. «Παρακολούθησα, όμως, το μεταφραστικό τμήμα του Βρετανικού Συμβουλίου και παράλληλα ξεκίνησα να δουλεύω, έτσι καταστάλαξα στο τι με ενδιέφερε και ποιες ήταν οι δυνατότητές μου». Για τέσσερα χρόνια η Σοφία ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έκανε έρευνα για τα πανεπιστήμια στην Αγγλία. Σε αντίθεση με πολλούς συνομηλίκους της, η Σοφία κλήθηκε να διαχειριστεί το κόστος των σπουδών της, καθώς η οικογένειά της δεν μπορούσε να της καλύψει τα έξοδα. «Ετσι, βρήκα δουλειά στο Λονδίνο αλλά και προπτυχιακό τμήμα, στο οποίο τα μαθήματα ήταν απόγευμα. Δούλευα επομένως full time και μετά πήγαινα στο πανεπιστήμιο», περιγράφει· «αυτή τη δυνατότητα να συνδυάσω εργασία με σπουδές δεν μου την έδινε καν η Ελλάδα, αφού ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτήρια είχαν μόνον πρωινές διαλέξεις». Η 33χρονη σήμερα Ελληνίδα ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2008 και σήμερα εργάζεται στο Λονδίνο ως πολιτική αναλύτρια και επικοινωνιολόγος στον χώρο της ενέργειας. Μολονότι η ανάμνηση των Πανελληνίων είναι πια μακρινή, «αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο όσων απέτυχαν, θεωρώ όμως ότι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες που μυθοποιούν το πανεπιστήμιο και να υπερκαλύψουν τα δικά τους θέλω».
«Follow your heart»
Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και η 36χρονη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Hull της Βρετανίας και υπεύθυνη για τα προγράμματα στο τμήμα ΜΜΕ, Αθηνά Καρατζογιάννη. «Νομίζω ότι η συμβουλή είναι μεν τετριμμένη, αλλά έχει διαχρονική ισχύ: follow your heart (ακολούθα την καρδιά σου)», λέει σήμερα στην «Κ». «Ημουν ένα παιδί που έγραφε καλά και διάβαζε πολύ, ωστόσο η Νομική, για την οποία προοριζόμουν, μάλλον συνδεόταν με τη νομική ιδιότητα των γονιών μου», επισημαίνει σήμερα. «Οι Πανελλήνιες συνέπεσαν με μια περίοδο προσωπικής επανάστασης και άρνησης, με αποτέλεσμα σε κάποια μαθήματα να δώσω ακόμα και λευκή κόλλα». Η Αθηνά, έπειτα από την παρακολούθηση μιας ιδιωτικής σχολής, έφυγε εν συνεχεία στη Βρετανία, όπου η πορεία της ήταν απρόσκοπτη. «Εκεί διαπίστωσα ότι τελικά η Νομική ελάχιστα με συγκινούσε, σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική Επικοινωνία, φλέρταρα με την ιδέα να γίνω πολεμική ανταποκρίτρια, αλλά τελικά με κέρδισε ο ακαδημαϊκός χώρος». Η Αθηνά πιστεύει ότι «τα θέλω και τα ταλέντα του παιδιού υφίστανται πάντα, απλώς χάνονται υπό το βάρος των κοινωνικών στερεοτύπων, που θέλουν τους καλούς μαθητές να γίνονται γιατροί, δικηγόροι ή μηχανικοί, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν χιλιάδες άλλα επαγγέλματα…».
|