0
Δημοσιεύτηκε 27 Απρ 2015, 09:32   /   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 

Μηδενισμός κόλλας για τους μαθητές που θα έχουν κινητό στις Πανελλαδικές εξετάσεις

kinito2 604x345 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015 ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ * Θα μηδενίζεται η γραπτή κόλλα του μαθητή που θα έχει κινητό τηλέφωνο ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένο κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  που επικύρωσε τον μηδενισμό γραπτών δύο μαθητών επειδή κατείχαν κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Οι δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Βούλας και Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης που προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη, κατά τη διενέργεια των γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων είχαν ζητήσει να πάνε στην τουαλέτα, όπου έγινε αντιληπτό από καθηγητή ότι είχαν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο.

Ο μαθητής του Γενικού Λυκείου Βούλας αρνήθηκε να προσέλθει στη Λυκειακή Επιτροπή, ενώ ο μαθητής του Λυκείου Σταυρούπολης, ναι μεν προσήλθε ωστόσο το γραπτό του μηδενίστηκε εάν και διαπιστώθηκε ότι το κινητό του δεν δέχθηκε ούτε κλήσεις, ούτε μηνύματα.

Η Διοικητική Δικαιοσύνη δικαίωσε τους μαθητές ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, «χωρίς να είναι απαραίτητος να αποδεικνύεται η χρήση του».

Όπως επισημαίνουν, το κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων.

newsroom naftemporiki.gr


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou