Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Πανελλήνιες 2015: Πέφτουν οι Βάσεις – Τι προσέχουμε στο Μηχανογραφικό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015Εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, είναι πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Οπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές.

Στην περιφέρεια φαίνεται πως θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μία μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια σχολή φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ελπίζουν σε μια μετεγγραφή.

Μετά μέχρι στιγμής στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα περισσότερα γραπτά που αφορούν τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική γλώσσα συγκεντρώνουν βαθμούς γύρω στο 13-15.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η Φυσική κατεύθυνσης ήταν για δυνατούς λύτες, όπως και η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Θεωρητικής, για την οποία αρκετοί είπαν πως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από τα περυσινά.

Η Βιολογία, από την άλλη πλευρά, ήταν λίγο πιο δύσκολη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που θα μειώσει τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές και στις σχολές των Επιστημών Υγείας. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.

Το ίδιο ισχύει και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Απαιτητικά ήταν και τα θέματα των Λατινικών με τη γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου να είναι απαραίτητη.

Πέφτουν οι βάσεις ακόμα και στις σχολές μεγάλης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  καθώς από τη μία τα δύσκολα θέματα και από την άλλη ο μικρότερος αριθμός εισακτέων, αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αν και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εξετάσεις, καθηγητές και βαθμολογητές εκτιμούν πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες».

Όπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές. Σε αυτό ρόλο παίζει και η ελαχιστοποίηση των μετεγγραφών, αφού  δεν θα δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Δυσκολότερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φετινά θέματα των πανελλαδικών για αρκετά μαθήματα και ιδίως για αυτά που έχουν συντελεστές βαρύτητας και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των μορίων που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος.

Όπως έχουμε γράψει πέρα από το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος των βάσεων εισαγωγής. Αυτές είναι ο αριθμός των εισακτέων και οι προτιμήσεις στο μηχανογραφικό που ενδέχεται να επηρεαστούν ως ένα βαθμό και  από τις αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών.

Ο αριθμός των εισακτέων αποτελεί άλλη μια παράμετρο διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε μείωση σε αρκετά Τμήματα και ιδίως σε περιζήτητες σχολές όπως είναι αυτές των  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας κ.α.

Για πολλούς η πτωτική βάση είναι δεδομένη ωστόσο η μείωση των εισακτέων πιθανόν να συγκρατήσει το μέγεθος της μείωσης.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.

Η Εξέταση και η Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ θα διεξαχθεί από 15 έως και 26 Ιουνίου.

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Από τις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τα Λύκεια για τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, password, ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Οι Βάσεις για τις σχολές αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

www.madata.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική προεκλογική ομιλία του Αθαν.Παπαϊωάννου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλώ στην κεντρική προεκλογική μου ομιλία και την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού ''Πνοή...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων