0
Δημοσιεύτηκε 18 Σεπ 2020, 19:04   /   ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Φθιώτιδα: Μάχες σε χωριά για να σωθούν ζωές και περιουσίες από τον “Ιανό”

screen shot 2020 09 18 at 19.03.24 617x343 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

“Σαρωτικός” ο Ιανός και στη Φθιώτιδα θέτοντας σε τεράστια κινητοποίηση τις τοπικές αρχές. Πολύωρη μάχη σε τουλάχιστον πέντε χωριά απέναντι στη σφοδρότατη κακοκαιρία.

Ο Ιανός κατέφθασε φοβερός και τρομερός στη Φθιώτιδα. Πάνω από 7 ώρες παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία ανάμεσα σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους.

SnapShot10 750x422 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται  με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

hqdefault ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Φθιώτιδα: Κόπηκε στα δύο η εθνική Λαμίας – Καρπενησίου

Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ. έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

hqdefault ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

hqdefault ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

119707225 832794770882695 3638010896705081212 n ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες ωστόσο, όμως, δίνεται κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

Click4more: Ιανός: “Πνίγεται” η Φθιώτιδα: Συναγερμός για εγκλωβισμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα

Ενδεικτικά, οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα, τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

hqdefault ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι, στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

ermak7 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Φθιώτιδα – Στύρφακας: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμό 4 ατόμων

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Όθρυ. Επιστρατεύτηκε η πυροσβεστική και η 7η ΕΜΑΚ για 4 άτομα που εγκλωβίστηκαν σε σήραγγα εργοταξίου μετά από κατολίσθηση που υπήρξε λόγω της έντονης βροχόπτωσης πάνω από την Στύρφακα. Σύμφωνα με το Lamianow.gr άρμα της 7ης ΕΜΑΚ σπεύδει προκειμένου να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Ετσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

4 6 750x563 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Κλήθηκε το Πυροσβεστικό κλιμάκιο προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, από το σχολείο τους στα Λουτρά Υπάτης.

SnapShot6 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι (φωτο άνω), από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου.

%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%824 9 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%821 13 ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΙΑΝΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη 1 το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

πληροφορίες από lamianow.gr , lamiareport.gr , ΑΠΕ – ΜΠΕ


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou