Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

O Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για τις παραιτήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Λαμίας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας έχουν πάψει από καιρό να είναι απλά ένα θέμα συζήτησης μεταξύ ιατρών στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Σχεδόν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήσεις γνωστών και φίλων εκτός του χώρου της υγείας σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας, διαπιστώνουμε την ανασφάλεια που νιώθουν και την αποφυγή προσέλευσης στο νοσοκομείο της πόλης. Δεν είναι λίγοι δε, αυτοί που για προβλήματα υγείας τους, ακόμη και επείγοντα, προτιμούν να μεταβούν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, δημόσια ή ιδιωτικά, γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δεν εμπιστεύονται το νοσοκομείο της πόλης μας. Δημοσιεύματα και καταγγελίες βλέπουν όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο στον τοπικό, αλλά πλέον και στον εθνικό τύπο.

Κατά το προηγούμενο έτος, το πρόβλημα αναδείχθηκε από διάφορους φορείς, συζητήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και πήραν θέση επ’ αυτού του θέματος φορείς και τοπικοί αξιωματούχοι δεσμευόμενοι ότι θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση, αν όχι επίλυση, αυτού του προβλήματος. Ο ΙΣΦ ανέδειξε αυτό το πρόβλημα με παρεμβάσεις και δελτία τύπου και πρότεινε λύσεις, χωρίς ωστόσο, να επέλθει κάποιο αποτέλεσμα. Η κατάσταση στο ΓΝΛ παραμένει έκρυθμη και συνεχώς επιδεινούμενη.

Οι συνεχείς αποχωρήσεις ιατρών από το ΓΝΛ, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω άρνησης ανανέωσης συμβάσεων από πλευράς των ιατρών, έχουν οδηγήσει σε σοβαρή υποστελέχωση το νοσοκομείο της πόλης μας. Κλινικές καθίστανται ουσιαστικά μη λειτουργικές, απαρτιζόμενες ουσιαστικά από έναν ή δύο γιατρούς, λειτουργώντας έτσι στο όριο της ασφάλειας, αν όχι και πέρα από αυτό, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. Ενδεικτικά, η Παιδιατρική, Ουρολογική και η Πνευμονολογική Κλινική λειτουργούν με έναν ιατρό ΕΣΥ και έναν ιδιώτη με σύμβαση («μπλοκάκι»), με το Διευθυντή της Πνευμονολογικής να αιτείται την αναστολή λειτουργίας της κλινικής, ο πολυδιαφημισμένος μαγνητικός τομογράφος ουσιαστικά δε λειτουργεί, το Αιμοδυναμικό καλύπτεται από ιδιώτη ιατρό με σύμβαση, η Κλινική  Covid-19 στελεχωνόταν μέχρι πρότινος, κυρίως από ιατρούς μη συναφούς ειδικότητας και αντικειμένου, ενώ συχνά τα παθολογικά περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων, με απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο πρόγραμμα εφημέρευσης, εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται από ορθοπεδικούς και ειδικευόμενους Χειρουργικής ή Μαιευτικής/Γυναικολογίας.

Έχουμε πλέον εισέλθει σε μια κατάσταση φαύλου κύκλου, που οι ολοένα επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας επιφέρουν νέες παραιτήσεις και αποχωρήσεις, που επιδεινώνουν εκ νέου τις προαναφερθείσες συνθήκες κ.ο.κ.. Η κατάσταση στο ΓΝΛ είναι πλέον οριακή και η ανάγκη ανεύρεσης λύσεων επιτακτική. Το πρώτο βήμα στην ανεύρεση λύσεων, όμως, είναι η αναγνώριση και ο εντοπισμός των προβλημάτων και των αιτιών που τα προκαλούν. Επί μακρόν, ακούμε το επιχείρημα από τους αρμόδιους και διοικούντες ότι δε γνωρίζουν τις αιτίες αποχώρησης των ιατρών και δε μπορούν να τις μάθουν, ή ότι η αιτία είναι η αναζήτηση υψηλότερων οικονομικών απολαβών, ή οποιαδήποτε άλλη αιτία βολεύει την επιχειρηματολογία της εκάστοτε συζήτησης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναζητήσει τους συναδέλφους που αποχώρησαν από το ΓΝΛ κατά την περίοδο 2021 – 2022 και να συντάξει ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να βγάλει και να δημοσιοποιήσει συμπεράσματα, με σκοπό τελικά να βελτιωθεί η κατάσταση στο ΓΝΛ. Προσεγγίσαμε 18 ειδικευμένους συναδέλφους που παραιτήθηκαν τη διετία 2021 – 2022. Εξ αυτών οι 6 δεν επιθυμούσαν  να συμμετάσχουν στην έρευνα, κυρίως λόγω πλήρους, πλέον, αδιαφορίας για το μέλλον του ΓΝΛ, ή για προσωπικούς ενδοιασμούς. Οι απαντήσεις από τους υπόλοιπους αναλύθηκαν στατιστικά και παραθέτουμε τα συμπεράσματα, τα οποία θεωρούμε σαφή και ενδεικτικά.

  • Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για νεοδιόριστους στο ΕΣΥ συναδέλφους (με λιγότερα από 5 έτη προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ σε ποσοστό 42% και βαθμό επικουρικού ιατρού ή Επιμελητή Β’ σε ποσοστό 50% και ηλικίας 40 – 45 σε ποσοστό 50%), δηλαδή ιατρούς που θα αποτελούσαν τον κορμό της στελέχωσης του ΓΝΛ τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό συνάδει με τη γενική και πανελλήνια διαπίστωση σχετικά με τη «γήρανση» του ΕΣΥ.
  • Το 50% των ερωτηθέντων συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καταρρίπτοντας τα λεγόμενα περί αποχώρησης με σκοπό την αναζήτηση υψηλότερων οικονομικών απολαβών ή επιθυμίας άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.
  • Ο βασικός λόγος που ώθησε σε παραίτηση τους συναδέλφους ήταν κυρίως η συμπεριφορές και αντιμετώπισή τους από τη Διοίκηση του ΓΝΛ σε ποσοστό 33% και η συμπεριφορά και συνεργασία με το Διευθυντή του τμήματος στο οποίο ανήκαν, σε ποσοστό 25%. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι κανένας συνάδελφος δεν είχε ως βασικό λόγο παραίτησης τις οικονομικές απολαβές ή την επιθυμία άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.
  • Άλλοι λόγοι που συνέβαλαν στην απόφαση παραίτησης από το ΓΝΛ ήταν η συμπεριφορά της Διοίκησης του ΓΝΛ (58,3%), η έλλειψη αξιοκρατικής αντιμετώπισης (58,3%), η συμπεριφορά των θεσμοθετημένων οργάνων του ΓΝΛ (41,7%), η μη ικανοποιητική  επιστημονική εξέλιξη (41,7%), προσωπικοί / οικογενειακοί λόγοι (41,7%), η αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης (33,3%), η συμπεριφορά της Διοίκησης της 5ης Υ.Πε. (25%), η υπερεργασία (25%) και η ενασχόληση με αλλότρια καθήκοντα (25%). Η επιθυμία άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος ήταν ένας από τους λόγους παραίτησης (όχι ο βασικός) σε ποσοστό μόλις 8,3%, ενώ οι οικονομικές απολαβές έλαβαν ποσοστό 0%!!!!!
  • Κανένας από τους ιατρούς που παραιτήθηκαν δε μετάνιωσε για την απόφασή του.
  • 33,3% των παραιτηθέντων συναδέλφων θα επέστρεφε υπό προϋποθέσεις στο ΓΝΛ. Οι προϋποθέσεις αυτές, κυρίως είναι: η αλλαγή της Διοίκησης του ΓΝΛ (100%), η ενασχόληση αποκλειστικά με καθήκοντα που άπτονται της ειδικότητάς τους (100%), η αλλαγή των θεσμοθετημένων οργάνων του ΓΝΛ (Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και Επιστημονικό Συμβούλιο) (75%), η διασφάλιση της αξιοκρατικής αντιμετώπισής τους (75%), η αλλαγή της Διοίκησης της 5ης Υ.Πε. (50%), ενώ η αύξηση στις οικονομικές απολαβές δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο επιστροφής (25%).
  • Το 75% θα απέτρεπε κάποιο συνάδελφο από το να καταθέσει αίτηση σε μια μελλοντική προκήρυξη για θέση στο ΓΝΛ, με τις υπάρχουσες συνθήκες.
  • Οι παραιτηθέντες συνάδελφοι θεωρούν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή είναι η υποστελέχωση (83,3%), η υπερεργασία (66,7%), η απαξίωση των ιατρών (66,7%), η ενασχόληση με αλλότρια καθήκοντα (58,3%), οι χαμηλές οικονομικές απολαβές σε σχέση με άλλες χώρες (41,7%), η αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης (41,7%), ενώ η αντιμετώπιση της πανδημίας έλαβε ποσοστό 8,3%.

Παραθέτουμε τα στατιστικά δεδομένα αναλυτικότερα, ώστε ο καθένας μας να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Τονίζουμε ότι ο σκοπός, αρχικά αυτής της έρευνας, και ακολούθως της δημοσιοποίησης αυτών των αποτελεσμάτων είναι η ανάδειξη των αιτίων αποχώρησης των ιατρών από το ΓΝΛ. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ανεύρεση λύσεων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο ΓΝΛ με νέες προσλήψεις ιατρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσής του και να επανέλθει το νοσοκομείο της πόλης μας στη θέση που του αξίζει, τόσο για τους εργαζόμενους που δίνουν μια πραγματική μάχη καθημερινά, υπερβάλλοντας εαυτόν, όσο, κυρίως, για τους πολίτες αυτού του τόπου, με υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου και αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς και μαθητές του Γυμνασίου & Λυκείου Στυλίδας

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες του Γυμνασίου και Λυκείου Στυλίδας, Αγαπητοί μαθητές του...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων