0
Δημοσιεύτηκε 17 Δεκ 2014, 15:46   /   ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Σιδηροδρομικά έργα:Παραδόθηκε η Σήραγγα Όθρυος, η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα

b46717868337c7ce4f71b77131655163 l ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΗΡΑΓΓΑ ΟΘΡΥΟΣ ΕΡΓΟΣΕ Η ολοκλήρωση των εργασιών στο όρος Όθρυς, όπου κατασκευάζεται μερικά από τα έργα του τμήματος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, Λιανοκλάδι – Δομοκός είναι γεγονός. Μιλάμε για ένα ογκώδες έργο με μία εντυπωσιακή δίδυμη σήραγγα 6,3χλμ έκαστη.

Η αποπεράτωση της σήραγγας θα επιτρέψει μέχρι το 2017 την ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα επαναφέρει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη. Είναι προφανές ότι με αυτό το έργο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο στο Αθήνα -Θεσσαλονίκη και με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει επιτέλους να δει μια εξαιρετικά μεγάλη εξοικονόμηση για την εταιρία και βελτίωση των αποτελεσμάτων της.

Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει προχωρήσει την εργολαβία – σκούπα των υπολειπόμενων εργασιών στην νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας – Δομοκού, προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ. Tα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ  J&P ΑΒΑΞ. Η ολοκλήρωση τους αναμένεται στα τέλη του 2016.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής, των ηλεκτρομαγνητικών εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

Με την ολοκλήρωσή της το τραίνο θα χρειάζεται 3,15′ για να ταξιδέψει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλάζοντας τον χάρτη των μεταφορών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η νέα χάραξή της γραμμής, η οποία σχεδιάστηκε για ταχύτητες 200 χλμ ανά ώρα, ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9,2 χλμ ανά κατεύθυνση, και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή, μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Στη συνέχεια, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα, μήκους 6,3 χλμ ανά κατεύθυνση και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω του οροπέδιου του Δομοκού (αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδας ), κατέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού καταλήγοντας στην Θεσσαλική πεδιάδα  και  στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού.

Πρόκειται για διπλή γραμμή 106 χλμ με 4 σήραγγες μονής γραμμής,  συνολικού μήκους  30 χλμ, 12 σήραγγες διπλής γραμμής μήκους 4,4 χλμ, 18 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 2,3 χλμ, 6 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 1, 7 χλμ, 49 Σιδηροδρομικές Γέφυρες μήκους 6 χλμ, 32 Ανισόπεδες Διαβάσεις μήκους 2, 7 χλμ και 2 νέους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς στο Μώλο και στον Άγιο Στέφανο, καθώς και 2  νέες στάσεις στις Αγγείες και στο Θαυμακο.

Δείτε εικόνες από την ολοκλήρωση και παράδοση της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Όθρυος


ΠΗΓΗ www.ypodomes.com


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou