Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Στην αγκαλιά του Θεού ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας , αείμνηστος Αργύρης Πετρής

Μέσα στην Λαμπροφόρο ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος, ο Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και ο λαός της Στυλίδος με αισθήματα χαρμολύπης την Τετάρτη 11 Απριλίου το πρωί ,  προέπεμψαν εις την αιωνιότητα, τον ταπεινό και φιλάνθρωπο, αείμνηστο Αργύρη Πετρή, Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως.

Υπό τους ήχους των Αναστασίμων ύμνων και κρατώντας αναμμένες λευκές λαμπάδες, περί τους εξήντα Ιερείς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, παρουσία επισήμων και πολλών ευσεβών χριστιανών,  εψάλη  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος η Εξόδιος Ακολουθία του.

Στην Ακολουθία, η οποία μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως,  έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και  Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση εξεφώνησε Επικήδειο λόγο, σκιαγραφώντας δι’ ολίγον την σπάνια προσωπικότητα και τα προς μίμηση χαρίσματα του μακαριστού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

« Πατέρες και αδελφοί, κ. Αντιπεριφερειάρχα, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και αξιότιμα μέλη, αδελφοί εν Κυρίω.

Μέσα στην ατμόσφαιρα την χαρμόσυνο και Αναστάσιμη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, όπου τα πάντα λάμπουν και χαίρει πάσα κτίσις για την Ανάσταση του Κυρίου, εμείς έχουμε το αίσθημα της χαρμολύπης, κηδεύοντες τον αείμνηστο αδελφό μας εν Κυρίω και Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως μας Αργύρη Πετρή.

Και λέγω ότι έχουμε το αίσθημα της χαρμολύπης, χαράς μεν, διότι τον εδέχθη ο Θεός εις την Βασιλεία Του τη νύκτα της Αναστάσεως, κατά την οποία, «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν˙» και επίσης κατά την οποία βροντοφωνάξαμε: «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος» και αισθανόμαστε μια γλυκιά χαρά, διότι ο Αναστάς Κύριος βρήκε την καταλληλότερη στιγμή να επιβραβεύσει τον ενάρετο, φιλάνθρωπο, δίκαιο και ευσεβή Αργύρη Πετρή.

Αλλά έχουμε και λύπη, ανθρωπίνως, διότι φεύγει από κοντά μας, διότι θα στερηθούμε της εποικοδομητικής παρουσίας του, διότι θα τον δούμε ξανά εις την Κοινήν Ανάστασιν. Θα τον βλέπουμε όμως με τους νοερούς οφθαλμούς της καρδιάς μας και θα ωφελούμεθα από τον χαρακτήρα του, θα διδασκόμεθα από τα καλά του έργα και θα μνημονεύουμε εσαεί του ονόματός του, ως Μεγάλου Ευεργέτου της πόλεως Στυλίδος και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο Αργύρης Πετρής είναι γέννημα και θρέμμα της πόλεως αυτής, την οποία αγάπησε και εις την οποία εργάσθηκε αφανώς και  Ιεραποστολικά. Οι γονείς του, ενέσπειραν  εις την συνείδησή του την αγάπη  προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο.

Αγαπούσε πολύ τον τόπο του γι’ αυτό και οραματίσθηκε το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο είναι κόσμημα για την πόλη της Στυλίδος και καθρεπτίζει τα αισθήματα και εκείνου και των οικείων του και του λαού και του κλήρου της περιοχής μας, της Ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ήταν καλός χριστιανός και τακτικά μετελάμβανε των Αχράντων Μυστηρίων. Έφυγε έτοιμος. Η ώρα και η ημέρα της κοιμήσεως του ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση εκ μέρους του Χριστού, της αρετής του.

Τον εγνώρισα ως νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος. Δέκα μέρες είχαν περάσει από την εκλογή και χειροτονία μου. Με επλησίασε και  μου εκμυστηρεύτηκε το όραμά του να ιδρύσει ένα μικρό γηροκομείο εις μνήμην της αδελφής του Ερμιόνης, η οποία είχε βρει τραγικό θάνατο εις το Πέταλο του Μαλιακού. Συγκινήθηκα. Είδα μπροστά μου ένα χριστιανό αριστοκράτη. Είδα έναν άνθρωπο με βαρύτητα λόγου, υπεύθυνο και εμπνευσμένο από τα φιλάνθρωπα αισθήματα του Ιδίου του Κυρίου μας και χάρηκα, διότι θα άρχιζα την προσφορά μου εις την Μητρόπολη Φθιώτιδος με ένα φιλανθρωπικό έργο, τη βοηθεία του αειμνήστου Αργύρη Πετρή.

Ξεκινήσαμε με την βοήθεια του Θεού και αξιωθήκαμε στις 7 Νοεμβρίου του έτους 2008 να το εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πιστεύω ότι για τον μακαριστό Αργύρη Πετρή, αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες μέρες της ζωής του.

Πάντα στο χέρι του κρατούσε την Αγία Γραφή, την οποία και μελετούσε, ή βιβλία εποικοδομητικά, τα οποία του έφερνα και με ευχαριστούσε πολύ. Είχε μάθει να καταρτίζεται. Ήταν άνθρωπος που όπως λέγει η Αγία Γραφή: «ἐσκόρπισεν, ἔδωκε τοῖς πένησιν· ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος» (Ψαλ. 111, 9).

Τον συμβουλευόμουν ως υιός προς πατέρα. Είχε καθαρή σκέψη. Την είχε καθαρίσει με την πνευματική ζωή. Μπορούσε να διακρίνει το σωστό και το συμφέρον πνευματικά σε όλα τα θέματα. Ήταν άνθρωπος εργατικός. Ήταν νοικοκύρης. Είχε νοικοκυρέψει την ψυχή του πρώτα, ύστερα το περιβάλλον του και την ζωή του και αυτό το νοικοκυριό με παρακαλούσε να επιβάλλουμε και εις το Γηροκομείο, το οποίο  με τις υποδείξεις του, με την βοήθεια του προσωπικού και των τροφίμων, πράγματι ακολούθησε ένα πρόγραμμα τέλειον.

Κρατώ μες στη ψυχή μου την μεγάλη ευεργεσία του. Το Ιερόν Ευαγγέλιον λέγει: «Οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς». (Ματθ. Ε΄ , 15). Αυτό το εφήρμοσε ο Μέγας Ευεργέτης μας Αργύρης Πετρής. Με το έργο του αυτό αλλά και με τα άλλα εδόξασε το Όνομα του Θεού.

Έχουμε την αίσθηση, ότι η ψυχή του έγινε δεκτή από τον Θεό, ο οποίος λέγει εις την Αποκάλυψη: «Μακάριοι οἱ νεκροὶ οἱ ἐν κυρίῳ ἀποθνῄσκοντες ἀπ’ ἄρτι. ναί λέγει τὸ πνεῦμα, ἵνα ἀναπαήσονται ἐκ τῶν κόπων αὐτῶν τὰ γὰρ ἔργα αὐτῶν ἀκολουθεῖ μετ’ αὐτῶν». (Αποκ. 14, 13). Αυτά τα έργα θα του δώσουν τον Στέφανον της Ζωής. Ήτο πιστός, φιλάνθρωπος, άνθρωπος του Θεού. Ο Αργύρης Πετρής ήταν μια φωτεινή προσωπικότητα του Δήμου Στυλίδος και το  καλόν πρέπει να επαινείται και να προβάλλεται.

Αξίζει να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που τιμούν τον Θεό και τον λαό και ο Αργύρης Πετρής ετίμησε τον Θεό και το γήρας.

Ο Παράδεισος θα δεχτεί τον αείμνηστο Αργύρη Πετρή. Το ευχόμεθα».

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στυλίδος κ.    Παναγιώτης Πάλλας, ανέγνωσε το Ψήφισμα του Δημάρχου Στυλίδος και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, επί τη εκδημία του μακαριστού, ενώ ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας, ανέγνωσε το Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος « Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων», της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης μικρό επικήδειο λόγο εξεφώνησε και ο πρ. Δήμαρχος Στυλίδος κ. Αθανάσιος Μπλούνας.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η ταφή του σκηνώματος του μακαριστού Αργύρη Πετρή, στον περίβολο του Γηροκομείου που τόσο πολύ αγαπούσε, έμπροσθεν του οικοπέδου, όπου συντόμως θα ανεγερθεί ο Ναός προς τιμήν της Αγίας Ερμιόνης.

Τέλος στην τραπεζαρία του Ιδρύματος προσεφέρθη καφές και κέρασμα προς όλους τους παρισταμένους εις μνήμην του Μεγάλου Ευεργέτου της πόλεως Στυλίδος και της Μητροπόλεως μας Αργύρη Πετρή.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενατσάνος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, Ιερείς από την Λαμία και την Αρχιερατική Περιφέρεια Στυλίδος και Πελασγίας,   ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.    Παναγιώτης Πάλλας με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας τ. Διευθυντής του Ιδιαιτέρου γραφείου του τ. πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος», Πανοσιολ.Αρχιμ. π. Μάξιμος Νικολόπουλος με σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιου και τους εργαζομένους του Γηροκομείου, αντιπροσωπείες υπαλλήλων από το Ραχούτειο Γηροκομείο και το Γηροκομείο Σπερχειάδος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και πλήθος ευσεβών πιστών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

“ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΓΥΡΗ ΠΕΤΡΗ- ΣΤΕΓΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΥΛΙΔΟΣ”

Ψήφισμα του Δ.Σ του Γηροκομείου Στυλίδος επί τη εκδημία του Αντιπροέδρου και Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αργύρη Πετρή

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΟΣ

Περισσότερα στο

imfth.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Πασχαλινό Bazaar στις Ράχες αυτό το Σαββατοκύριακο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Εχιναίων διοργανώνει διήμερο πασχαλινό Bazaar στην Παραλία Ραχών το Σάββατο...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων