Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Εκτός από την αλλαγή ώρας, αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς μπαίνουμε στην θερινή περίοδο.

 

Οι ώρες κοινής ησυχίας από την 1 Απριλίου θα είναι 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

 • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
 • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
 • Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.
 • Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται:

 • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
 • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
 • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
 • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
 • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
 • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναφέρει σε σχετικά μηνύματά της πως οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

aftodioikisi.gr

Πως αντιμετωπίζεται η διατάραξη κοινής ησυχίας;

Τι πρέπει να κάνεις αν οι γείτονες σου κάνουν αδικαιολόγητη φασαρία σε σταθερή βάση κατά τις ώρες κοινής ησυχίας;

1. Μίλησε με τους γείτονες σου

Χτύπησε την πόρτα τους και συζήτησε μαζί τους. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσο λογικοί μπορεί να είναι όταν τους προσεγγίζεις με σεβασμό και ευγένεια. Συντιστούμε αυτή την πρακτική από το να γράψεις ένα παθητικό και επιθετικό σημείωμα.

Βρες μια κατάλληλη στιγμή, προτιμότερα νωρίς το απόγευμα. Χτύπησε την πόρτα, σύστησε τον εαυτό σου και μοιράσου μαζί τους τις ανησυχίες σου.

Δες εάν μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση. Ίσως μπορεί να σε ενημερώσουν αν σχεδιάζουν να κάνουν εργασίες ανακαίνισης, ή να διεξάγουν ένα πάρτι, ώστε να μπορείς κι εσύ να προγραμματίζεις ανάλογα τα σχέδια σου.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας γείτονας είναι απρόθυμος να συμβιβαστεί. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να λάβεις πιο δραστικά μέτρα.

2. Μίλησε με τον διαχειριστή του κτιρίου

Συζήτησε τις ανησυχίες σου. Είναι πολύ πιθανό να μην είσαι ο μόνος που ενοχλείται από την φασαρία. Ίσως υπάρχουν κι άλλοι κάτοικοι στην πολυκατοικία που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εσένα.

Ο διαχειριστής ίσως είναι σε θέση να βοηθήσει στην διαχείριση ενός τέτοιου ζητήματος και να μιλήσει απευθείας στον παραβάτη γείτονα.

Σε περίπτωση που ο γείτονας νοικιάζει το διαμέρισμα, ο διαχειριστής μπορεί να προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος επίσης έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

3. Κάνε παράπονο στην οικεία αστυνομική αρχή

Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε μπορείς να κάνεις καταγγελία στην οικεία αστυνομική αρχή, με μορφή σύστασης. Συνήθως, αρκεί η βεβαίωση εξ ακοής εκ μέρους του αστυνομικού που σπεύδει στο σημείο.

Σε αυτή τη περίπτωση, πραγματοποιείται προφορική αναφορά, χωρίς την συνδρομή δικηγόρου.

Προτείνουμε στους γείτονες που καταφεύγουν σε συστάσεις, να σημειώνουν τα στοιχεία των αστυνομικών που τους εξυπηρετούν. Εξίσου σημαντικό είναι το αντίγραφο της αναφοράς του περιστατικού. Αυτό θα φανεί χρήσιμο στην περίπτωση διεξαγωγής έγκλησης ή μετάβασης στον εισαγγελέα ακροάσεων.

4. Αναφέρσου σε δικηγόρο

Ένας δικηγόρος μπορεί να σε βοηθήσει με γείτονες που κάνουν την φασαρία θεσμό και διαταράσσουν την κοινή ησυχία του κτιρίου.

Το αξιόλογο άρθρο του δικηγόρου κυρίου Ιωάννη Χίου, περιγράφει την διαφορά της ποινικής διαδικασίας από την αστική διαδικασία, αναφορικά με την διατάραξη της κοινής ησυχίας από γείτονες.

Ουσιαστικά, η ποινική διαδικασία θα επιδιώξει την τιμωρία του παραβάτη για τυχόν προηγούμενες παραβάσεις. Ωστόσο, δεν θα αποτρέψει απαραίτητα μελλοντικές παραβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, μια καλή αστική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε δικαστική απόφαση που απαγορεύει ρητά στον γείτονά σου να σε ενοχλήσει. Αυτό μπορεί να εξασφαλίζεται με αποζημίωση για προηγούμενες παραβάσεις και αυτόματα πρόστιμα για κάθε μελλοντική παράβαση. Το δικαστήριο μπορεί να παράσχει άμεση δικαστική προστασία, η οποία θα ισχύει μέχρι την τελική απόφαση, εμποδίζοντας τον γείτονά σου να σε ενοχλήσει μέχρι τότε.

Επιπτώσεις διατάραξης κοινής ησυχίας

Η νομοθεσία επιβάλλει μέτρα για την τήρηση των κανόνων κοινής ησυχίας. Μέχρι το 2019 οι παραβάτες τιμωρούνταν με βάση το άρθρο (Ν.1481/1984) σε βαθμό πταίσματος, πρόστιμο ή κράτηση.

Όμως, με την τροποποίηση του Ποινικού  Κώδικα  (Ν.4637/2019), η διατάραξη της κοινής ησυχίας θεωρείται ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες μπορεί να επιβαρυνθούν με χρηματική ποινή έως και 150  ημερήσιες μονάδες και φυλάκιση έως και 5 μήνες.

Δεδομένου ότι ο κώδικας ασχολείται με κάθε είδους παραβιάσεις, η επιβολή της ποινής εξαρτάται από την σοβαρότητα της εκάστοτε περίπτωσης.

Χρήσιμες συμβουλές

Θέλεις να βεβαιωθείς πως δεν παραβιάζεις τους κανόνες κοινής ησυχίας;

 • Κάνεις ανακαίνιση το σπίτι σου; Προγραμμάτισε τις απαραίτητες εργασίες επισκευών / ανακαίνισης σε ώρες εκτός των κοινής ησυχίας.
 • Έχεις κατοικίδια; Εκπαίδευσε τα ώστε να αποφεύγονται πιθανές ενοχλήσεις.
 • Έχεις μικρά παιδιά; Η εποπτεία και πειθαρχία τους είναι εξίσου σημαντική.
 • Σου αρέσει να ακούς δυνατά μουσική ή τηλεόραση; Πρόσεξε την ένταση ώστε να μην ενοχλείς τους υπόλοιπους κατοίκους.
 • Οργανώνεις μαζώξεις στο σπίτι; Προσπάθησε να διατηρείς σχετικά χαμηλά τους τόνους.

Σε περίπτωση που οι γείτονες σου να παραβιάζουν τους κανόνες κοινής ησυχίας:

 1. Προτεραιότητα σου θα πρέπει να είναι ο διάλογος.
 2. Ζήτησε βοήθεια από τον διαχειριστή του κτιρίου.
 3. Αναζήτησε την στήριξη και άλλων κατοίκων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.
 4. Γείτονες που καταφεύγουν σε συστάσεις, καλό θα ήταν να σημειώνουν τα στοιχεία των αστυνομικών που τους εξυπηρετούν.
 5. Ένα αντίγραφο της αναφοράς του περιστατικού, χρησιμεύει στην περίπτωση διεξαγωγής έγκλησης ή μετάβασης στον εισαγγελέα ακροάσεων.
- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Πασχαλινό Bazaar στις Ράχες αυτό το Σαββατοκύριακο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Εχιναίων διοργανώνει διήμερο πασχαλινό Bazaar στην Παραλία Ραχών το Σάββατο...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -