0
Δημοσιεύτηκε 10 Σεπ 2013, 11:50   /   ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

Εξαρθρώθηκε σπείρα αλλοδαπών για κλοπές από το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΓενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές και φθορές σε μετασχηματιστές και καλώδια του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα Μεσόγεια Αττικής και σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας
Συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί, μέλη της σπείρας, ενώ εξιχνιάσθηκαν εκατόν εξήντα επτά (167) περιπτώσεις
Η ζημιά που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας , ανέρχεται στις 600.000 ευρώ
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, μετά από εκτενείς πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές και φθορές σε μετασχηματιστές και καλώδια του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στα Μεσόγεια Αττικής και σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας.
Συνελήφθησαν, στις 7-9-2013 το πρωί, στο Περιστέρι, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, εννέα (9) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 19 έως 26 ετών, μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται δύο (2) αλλοδαποί συνεργοί τους.
Στην κατοχή τους και σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν καλώδια της Δ.Ε.Η, ένας (1) φορητός τροχός, τρεις (3) επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τροχού και διάφορα εργαλεία (κόφτες, γαλλικά κλειδιά κ.α.).
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εννέα (9) συλληφθέντες, μαζί με τουλάχιστον άλλους δύο (2) ομοεθνείς συνεργούς τους, τον τελευταίο χρόνο είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και δραστηριοποιούνταν στις κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων της Δ.Ε.Η., στα Μεσόγεια Αττικής και σε περιοχές των γειτονικών νομών.
Συγκεκριμένα, μετέβαιναν νυχτερινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων Αττικής και σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, όπου αφαιρούσαν και προκαλούσαν φθορές σε μετασχηματιστές και καλώδια της Δ.Ε.Η., χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Πιο αναλυτικά, αφού ξεβίδωναν τις βίδες από τις βάσεις που στηρίζονται οι μετασχηματιστές, τους έριχναν, με τη χρήση ιμάντων, στο έδαφος και αφαιρούσαν το χαλκό από το εσωτερικό τους.
Επιπλέον, ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους και τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Τα μέλη της σπείρας, μετά τις κλοπές μετέβαιναν στη περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου και πωλούσαν, κυρίως σε Ρομά, τις ποσότητες χαλκού που είχαν αφαιρέσει, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.
Συνολικά εξιχνιάσθηκαν εκατόν εξήντα επτά (167) περιπτώσεις και συγκεκριμένα :
• (83) στην περιοχή του Κορωπίου
• (48) στην περιοχή του Μαρκόπουλου
• (18) στη περιοχή της Κερατέας
• (8) στην περιοχή των Καλυβίων
• (6) σε περιοχές του Ν. Φθιώτιδας
• (3) σε περιοχές του Ν. Βοιωτίας
• (1) σε περιοχή του Ν. Ευβοίας
Η ζημιά που προκλήθηκε, από τις κλοπές και τις φθορές των μετασχηματιστών και καλωδίων από τους υποσταθμούς του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανέρχεται σύμφωνα με την Εταιρεία στις 600.000 ευρώ.
Δύο (2) από τους συλληφθέντες, 26 ετών, ήταν έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης για πλαστογραφία, αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και άσκηση σωματικής βίας – κατά περίπτωση – και τους είχε επιβληθεί το περιοριστικό μέτρο της εμφάνισής τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους, κατά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα. Επίσης, ένας ακόμα 26χρονος επέδειξε κατά τη σύλληψή του πλαστά έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους και την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιστατικών.


Niki Giannoulidou