Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Lockdown : Τι ανοίγει, τι μένει κλειστό μέχρι 7 Ιανουαρίου – Η ζωή μας το επόμενο 15νθήμερο

2ï ÐÁÍÅËËÁÄÉÊÏ LOCKDOWN COVID-19 / ÏÄÅÕÏÍÔÁÓ ÐÑÏÓ ÔÁ ×ÑÉÓÔÏÕÃÅÍÍÁ ÌÅ ÌÁÓÊÁ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Παραμένει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου το lockdown στη χώρα μας.

Μπορεί τα εποχικά καταστήματα χθες να ανέβασαν ρολά, λειτουργώντας ως πρόβα τζενεράλε για το λιανεμπόριο, ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μόνο αισιοδοξία δεν απορρέει στους ειδικούς, καθώς η πίεση παραμένει αυξημένη.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για την εικόνα στο σύστημα Υγείας.

Μετά από 10 και πλέον μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, η Ελλάδα, που κατά το πρώτο κύμα πανδημίας αντιμετώπισε υποδειγματικά τον φονικό ιό, πλέον μετρά 116.721 συνολικά κρούσματα και 3.092 θανάτους, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται σφοδρότερο και σαρωτικό.

Μάλιστα,ακόμα και η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει ούτε καν το σταδιακό άνοιγμα.

Αυτό υπογράμμισαν και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μην αποθαρρύνονται και να συνεχίζουν στην επίπονη και μακρά πορεία τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα. 

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τυχόν χαλάρωση

«Ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους. Είμαστε κουρασμένοι. Θέλουμε επιτέλους να προχωρήσουμε, να ζήσουμε όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή την φάση θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα Υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας μάλιστα πως «η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και το κουρασμένο σύστημα Υγείας που έχουμε αυτή τη στιγμή από ένα πλήρους πίεσης επιδημικό κύμα, δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν και εφόσον ξαναπεράσουμε σε μία εκρηκτική φάση».

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ενόψει των γιορτινών ημερών και της απόλυτα κατανοητής ανάγκης όλων να βρίσκονται με τους αγαπημένους τους ανθρώπους, ότι ένας ασυμπτωματικός αρκεί για να διασπείρει τον ιό σε μία παρέα.

«Αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα καλύτερα της ζωής μας, ευρισκόμενοι με την οικογένεια μας ή με τους στενούς μας φίλους. Ας απολαύσουμε τις γιορτές μας λίγο διαφορετικά, πιο κλειστά και πιο οικογενειακά» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.

Lockdown τα Χριστούγεννα: «Ανοιχτά» μόνο για ψώνια

Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν απ’ όλους τα μέτρα με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:

  • Τα σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, ενώ συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
  • Καταστήματα εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι
  • Τα δικαστήρια
  • Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ) και
  • Τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα. 

Τι είναι ανοιχτό

  • Ανοιχτά θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.
  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)
  • Φαρμακεία
  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • ΚΤΕΟ

Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο τέλος της εβδομάδας, και αφού αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. 

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Πιθανό να μείνει κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά ως το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κοροναϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω.

«Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια. Γι’ αυτό και διαχωρίζω την λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης» εξήγησε.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» τόνισε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους και θα σταθούμε δίπλα και το 2021 για να μπορούμε να αποζημιώσουμε επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

Ρεβεγιόν με 9 άτομα

Με τον ορίζοντα εορταστικών προσδοκιών για τα Χριστούγεννα να εξαρτάται ευθέως από την «αποσυμφόρηση» των ΜΕΘ και εν γένει των νοσοκομειακών μονάδων, «θρησκευτική ευλάβεια» ως προς την τήρηση των μέτρων ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας το φετινό πλαίσιο εορτασμού, από τις αγορές μέχρι το ρεβεγιόν.

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Στο ίδιο, αυστηρό, χριστουγεννιάτικο πλαίσιο δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από την μία Περιφέρεια της χώρας σε άλλη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες λίγες στιγμές χαλάρωσης τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παράθυρο που σε κάθε περίπτωση άφησε χθες ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

in.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Τελετή βράβευσης για τις διασώσεις κατά το έτος 2023 στον θαλάσσιο χώρο της Στυλίδας (Δελτίο Τύπου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Σε μια λιτή και συμβολική τελετή η Δήμαρχος Στυλίδας κα Βιργινία Στεργίου, τίμησε τους λιμενικούς, βαθμοφόρους του Λιμενικού...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων