Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο Δήμος Λαμιέων σχεδίασε, ανέπτυξε και έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή, ειδική δράση που αφορά στη δημιουργία και διαχείριση “Τράπεζας Ελεύθερου Χρόνου”.

Τι είναι η Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου :

Πρόκειται για τράπεζα χωρίς χρήματα. Η Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου λειτουργεί ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου και υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό “νόμισμα – χρόνο” ή “νόμισμα – εργασία”. Η τράπεζα αυτή αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς χρηματική αμοιβή, και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για κάθε ώρα εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών που δίνει ένα μέλος, ζητεί και λαμβάνει μια ώρα προσφοράς σε τομείς που χρειάζεται.

Με την Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου ο Δήμος Λαμιέων στοχεύει να φέρει σε επικοινωνία κι επαφή ανθρώπους της πόλης μας, να διευρύνει το πνεύμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, μεταξύ ατόμων κάθε ηλικίας που συνδέονται απλά και μόνο με ένα πλέγμα κοινών αρχών. Αρχών και στόχων που αποβλέπουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με ενεργούς, αλληλέγγυους πολίτες.

Πως λειτουργεί :

Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται από μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων.

Η τράπεζα εθελοντικού χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για να στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα αλλά και για να αξιοποιήσουν την διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές, άτομα που θέλουν να συνδράμουν το κοινωνικό έργο των οργανώσεων με παροχή υπηρεσιών προς περιθωριοποιημένες οικογένειες από εθελοντική βάση.

Σε μια τράπεζα Ελεύθερου χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, υπηρεσίες δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα άτομο που δεν διαθέτει ανάλογη εξειδίκευση. Κατά συνέπεια τα άτομα που βοηθούνται αφενός νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και αφετέρου βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων.

Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τα υπόλοιπα μέλη. Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί. Κάθε άτομο περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί. Στη συνέχεια οι άνρωποι του Δήμου αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν το ταίριασμα προσφοράς και ζήτησης.

Σε ποιους απευθύνεται :

 • Ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία».
 • Aνεργες και άνεργους που διαθέτουν ελεύθερο και αξιοποιήσιμο χρόνο.
 • Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, αναπήρους κ.α.).

Πλεονεκτήματα για όσους συμμετέχουν :

 • Δημιουργούνται σταθερές, συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.
 • Δεν σχετίζεται με τη μισθωτή εργασία, η συμμετοχή βιώνεται ως ελεύθερη και όχι αλλοτριωμένη δραστηριότητα.
 • Eίναι περισσότερο επικοινωνιακή συναναστροφή παρά “απασχόληση”
 • Οι συμμετέχοντες υποβοηθούνται να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν νέες ικανότητες-δεξιότητες.
 • Περιορίζεται η σπατάλη.
 • Αναπτύσσονται και ευνοείται η αξιοποίηση τοπικών πόρων.
 • Ενισχύεται η οικολογική συνείδηση.
 • Ενισχύεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στα δύο φύλα και μεταξύ των γενεών

 

ΓΙΑ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  :
2231038284  (ΚΡΑΒΒΑΡΙΤΗ 3 ΛΑΜΙΑ)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

(ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΑΣ)

ΠΗΓΗ :   www.antallaktiki.gr

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Ανατολική Φθιώτιδα: 32χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

Εργαζόταν για την καλοκαιρινή σεζόν σε γνωστή τουριστική περιοχή και βρέθηκε απαγχονισμένος στην αυλή του σπιτιού όπου διέμενε… Σοκ στην...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων