0
Δημοσιεύτηκε 18 Φεβ 2013, 15:18   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Απαλλαγή απο το τεκμήριο διαβίωσης για 18άρηδες και ανέργους

φορολογικη δηλωση

Με νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει απαλλαγή απο το τεκμήριο διαβίωσης για τους 18αρηδες και τους ανέργους που δεν έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Με το νέο φορολογικό νόμο,η υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική απο όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών και χωρις να είναι προϋπόθεση να έχουν εισοδήματα .

Με την ρύθμιση που προωθείται όμως, οι γονείς τους ή οι συγγενείς που τους συντηρούν , θα μπορούν να τους δηλώνουν κανονικά σαν προστατευόμενα μέλη στη δική τους φορολογική δήλωση και έτσι δεν θα ισχύει το ελάχιστο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης για τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος. Η ρύθμιση που σχεδιάζεται θα αφορά και τους μακροχρόνια άνεργους, εφόσον δεν παρουσιάζουν εισοδήματα απο περιουσιακά στοιχεία και συντηρούνται απο συγγενικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο οπως ισχύει τωρα, 18άρηδες και μακροχρόνια άνεργοι θα έπρεπε να φορολογούνται με ατομικό τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ (για τους άγαμους) και από το πρώτο ευρώ. Επίσης ήταν υποχρεοι να υποβάλλουν και αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του ατομικού (τεκμαρτού) εισοδήματος. Βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης και για εισόδημα 3.000 ευρώ, ένας άγαμος νέος θα πρέπει να καταθέσει και αποδείξεις 750 ευρώ (3.000 Χ 25% = 750).

Εφόσον το ποσό των αποδείξεων δαπανών δεν προσκομισθεί στην Εφορία, τότε επιβάλλεται και ποινή φόρου 10% για το φορολογούμενο. Δηλαδή, ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ένας 18άρης θα έφθανε στα 75 ευρώ (750 ευρώ Χ 10%).

Με τη ρύθμιση δεν θα εξαιρούνται απο την φορολογική δήλωση οι 18άρηδες και οι άνεργοι , αλλα απο το τεκμήριο.

πηγή http://www.dikaiologitika.gr/


Niki Giannoulidou