Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Φθιώτιδας Δ.Μπριάνη για τις αναδρομικές αποδοχές των αγροφυλάκων

ΜΠΡΙΑΝΗΣΟ Βουλευτής Φθιώτιδας Δημήτρης Κ. Μπριάνης κατέθεσε ερώτηση στο Κοινοβούλιο απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ρωτά για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν από τους δικαιούχους καταβολής αναδρομικών  – λόγω περικοπών των συντάξεων τους –  οι συνταξιούχοι της Ελληνικής Αγροφυλακής που είχαν ενταχθεί στο Ν. 3585/2007 αν και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που ισχύουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, και των οποίων ο αριθμός δεν υπερβαίνει τα 80 άτομα και δεν επέρχεται έτσι ιδιαίτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

Aθήνα 11 Δεκεμβρίου 2014

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Αναδρομικές Αποδοχές Αγροφυλάκων

 

Κύριε Υπουργέ,

Με το Νόμο 3585/2007 ιδρύθηκε αυτοτελής υπηρεσία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τον τίτλο «Ελληνική Αγροφυλακή», με αποστολή την αστυνόμευση για την εφαρμογή –μεταξύ άλλων- των μέτρων και των κανόνων που αφορούσαν την ασφάλεια, προστασία και αποκατάσταση αγροτικού περιβάλλοντος, την πρόληψη και καταστολή αγροτικών, περιβαλλοντικών  και άλλων αδικημάτων που διαπράττονταν σε αγροτικές εκτάσεις και κτήματα, και στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προέκυπτε από θεομηνίες και ατυχήματα ή άλλες καταστροφές σε καιρό ειρήνης ή πολέμου σε συνεργασία με τις Αρχές και με τις Ένοπλες Δυνάμεις, και με σκοπό την εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας.

Η Ελληνική Αγροφυλακή ασκούσε στις αγροτικές εκτάσεις και αρμοδιότητες αστυνόμευσης, για την εφαρμογή του Νόμου, και παρείχε συνδρομή στις Αστυνομικές και άλλες Αρχές ή Υπηρεσίες, στους ΟΤΑ και στους φορείς διαχείρισης του άρθρου 15 του Ν.2742/99.

Ως προανέφερα, η Ελληνική Αγροφυλακή αποτελούσε σύμφωνα με το Νόμο αυτοτελή υπηρεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όλες δε οι υπηρεσίες της και το προσωπικό της τελούσαν σε διαρκή ετοιμότητα και θεωρούνταν –εκ του Νόμου- ότι ευρίσκονταν σε διατεταγμένη Υπηρεσία, σε κάθε περίπτωση που κρινόταν αναγκαία η επέμβασή της.

Επίσης, είχε αυστηρή ιεραρχική δομή και λειτουργία βασισμένη στην απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της πειθαρχίας και της υπακοής των κατωτέρων προς τους ανώτερους, οι δε υπηρετούντες σ αυτή δεν αποτελούσαν πολιτικούς αλλά στρατιωτικούς υπαλλήλους, υπόκεινταν σε γενικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο Νόμος κατά την άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων τους (όπως στο δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας, επαγγελματικής ελευθερίας, δικαίωμα έκφρασης, συνάθροισης, συνένωσης, απόλυτη απαγόρευση απεργίας, εκδηλώσεις υπέρ ή κατά των κομμάτων τελώντας υπό ιδιαίτερο εξουσιαστικό καθεστώς) όπως ακριβώς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ακτοφυλακή.

Δυνάμει της υπ’αριθμ 2192/14 απόφασης του Σ.Τ.Ε κρίθηκε  αντισυνταγματική η περικοπή στις αποδοχές και συντάξεις στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ως αντικείμενη στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ.5, 45, 23 παρ 2,25 παρ.4 , 29 παρ 9 του Συντάγματος.

Κύριε Υπουργέ,

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, συμμορφούμενο με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣΤΕ  προέβη σε αναδρομική –δυνάμει προσθήκης-τροπολογίας (υπ αριθμ 1978)- αναπροσαρμογή των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο ήμισυ των περικοπών από 1-8-2012, μη συμπεριλαμβανομένων σ αυτούς των συνταξιούχων που είχαν ενταχθεί στο Ν.3587/2007 της Ελληνικής Αγροφυλακής, οι συντάξεις των οποίων είχαν υποστεί περικοπές –όπως και των υπολοίπων- λόγω του μνημονίου, καίτοι η Ελληνική Αγροφυλακή προάσπιζε και προστάτευε κατά το Νόμο την εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας, περαιτέρω δε οι δικαιούχοι σύνταξης δεν υπερβαίνουν τα 80 άτομα.

Μετά ταύτα Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1.Για ποιό λόγο και με ποιό σκεπτικό εξαιρέθηκαν από τους δικαιούχους καταβολής αναδρομικών από περικοπές συντάξεων οι συνταξιούχοι της Ελληνικής Αγροφυλακής που είχαν ενταχθεί στον Ν.3585/2007 αν και συντρέχουν όλες οι προυποθέσεις που ισχύουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική, Ακτοφυλακή, Λιμενικό, όπως αυτές εκτίθενται στο σκεπτικό της απόφασης;

2.Γιατί εξαιρέθηκαν αφού ο αριθμός αυτών των δικαιούχων δεν υπερβαίνει τα 80 άτομα και δεν επέρχεται συνεπώς ιδιαίτερη ταμειακή επιβάρυνση για τον κρατικό προυπολογισμό;

Αθήνα 11/12/2014

Ο ερωτών Βουλευτής

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Η ενημερωτική εκδήλωση της Αντικαρκινικής Στυλίδας (φωτογραφίες)

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ Με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική εκδήλωση του Παραρτήματος Στυλίδας και Ανατολικής Φθιώτιδας της Ελληνικής Αντικαρκινικής...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -