0
Δημοσιεύτηκε 19 Μαρ 2014, 09:07   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Καταργούνται τέσσερα επιδόματα του ΟΑΕΔ

perikopes 272x170 ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2014 καταργεί τα οικογενειακά επιδόματα ενώ τέλος μπαίνει και στα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μητέρες.

Κατάργηση όχι μόνο για τα οικογενειακά επιδόματα αλλά του επιδόματος στράτευσης και των δύο επιδομάτων μητρότητας προκαλεί η συμφωνία με την Τρόικα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% σταδιακά.

Τον Ιούλιο θα μειωθούν οι εισφορές κατά 2,9% ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα μειωθούν επίσης κατά 1%.

Τα επιδόματα κόβονται αφού οι εισφορές που κατευθύνονται υπέρ ΔΛΟΕΜ , Στράτευσης και ΛΑΕΚ, είναι αυτές που καταργούνται.

Το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τη μείωση στα ταμεία θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα προβλέπεται, επίσης, ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους

Τα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε δικαιούχες μητέρες είναι οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει μικρότερα ποσά για την καταβολή επιδομάτων σε ανέργους λόγω και της σημαντικής και συνεχούς αύξησης των δικαιούχων, αλλά πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ.

Από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 υπέρ ΔΛΟΕΜ, ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνόταν στα δύο επιδόματα μητρότητας που δίνει ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες και το υπόλοιπο στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων.

Αντίστοιχα, περί τα 45 εκατ. ευρώ που τυπικά αφορούν σε επιδόματα στράτευσης, στην πράξη κάλυπταν τις ανάγκες ρευστότητας του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.

dikaiologitika.gr


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou