Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Σύνταξη στα 55 με ευνοϊκές διατάξεις

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55

Σύνταξη σε ηλικία 55 ετών δικαιούνται 500.000 ασφαλισμένοι, που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων και να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Μια σειρά νόμων, σύμφωνα με το Έθνος, επιτρέπει την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος και οδηγεί στην “έξοδο” μέχρι και 12 χρόνια νωρίτερα, καθώς πλέον το γενικό όριο συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 67ο έτος.

Καθοριστικός παράγοντας είναι το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, καθώς οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αφορούν όσους “κλείδωσαν” δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 ή του 2012 (ανάλογα με την περίπτωση).

Για τη θεμελίωση δικαιώματος υπάρχουν δύο “ταχύτητες”, καθώς για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων αρκούν μόνο τα έτη ασφάλισης, ενώ για άλλες ομάδες απαιτείται η παράλληλη συμπλήρωση και του ορίου ηλικίας.

Κερδισμένες είναι οι μητέρες με ανήλικα παιδιά που μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάρουν είτε πλήρη είτε μειωμένη σύνταξη στα 55 (ανάλογα με το πότε είχαν θεμελιώσει δικαίωμα). Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη ισχύουν και για μεγάλες κατηγορίες γυναικών (που δεν έχουν ανήλικα).

Αυστηρότερο είναι το πλαίσιο για τους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 55.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ανήλικο τέκνο και 25ετία το 2012, ενώ ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και για τους τρίτεκνους (με 20ετία το 2012).

Στο ΙΚΑ, σύνταξη στα 55 δικαιούνται οι άνδρες που συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα- μέχρι το τέλος του 2010.

Να επισημανθεί πως όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά έχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης σε όλα τα Ταμεία.

Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (όπου προβλέπεται μειωμένη δίνεται στα 62), ενώ εναλλακτικά η πόρτα εξόδου ανοίγει με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικίας 62 ετών.

πηγη:news247.gr

www.dikaiologitika.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων