Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Σύνταξη για 1 εκατ. γυναίκες από 50 εως 60 ετών

5Σύνταξη θεμελιώνουν γυναίκες ηλικίας 50 ως 60 ετών με μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις , ασφαλισμένες στα ταμεία ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες ΟΑΕΕ και ανεξάρτητα απασχολούμενων ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από το 1 εκατομμύριο γυναίκες που θεμελιώνουν σύνταξη από τα 50 έως και τα 60 έτη , οι περισσότερες έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται στο κάθε Ταμείο. Για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993 οι διατάξεις για συνταξιοδότηση είναι ενιαίες σε όλα τα Ταμεία. Για την κατηγορία αυτή τα περιθώρια είναι ελάχιστα για σύνταξη πριν από τα 62 έτη.

Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ περιπτώσεις και παράθυρα για έξοδο με προϋποθέσεις που ισχύουν για τις παλιές ασφαλισμένες. Για παράδειγμα μια γυναίκα που είχε διακεκομμένη ασφάλιση –ακόμη και με 1 ένσημο- πριν από το 1993, αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ως παλιά ασφαλισμένη, έστω κι αν η συνεχόμενη ασφάλιση της ξεκινά μετά το 1993.

Από την άλλη το αγκάθι στη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ είναι η ανεργία. Κι αυτό γιατί στη σημερινή συγκυρία η προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη με 100 ημέρες ασφάλισης τα 5 τελευταία χρόνια έχει εγκλωβίσει χιλιάδες γυναίκες στην αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67.

Τι ισχύει για ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών

Ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορούν να κατοχυρώσουν και εντός του 2013 οι γυναίκες ασφαλισμένες των τομέων ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, και Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικές μεταβατικές διατάξεις που τους επιτρέπουν είτε να συμπληρώσουν το συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση πλασματικών ετών είτε να κλειδώσουν το δικαίωμα σύνταξης με βάση την ηλικία. Κερδισμένες είναι οι μητέρες ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών με ανήλικο παιδί, καθώς και όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2010, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος, ακόμη και αν το συμπληρώνουν μετά το 2013.

Στην περίπτωση που ο απαιτούμενος χρόνος συμπληρώνεται το 2011 και το 2012 και ταυτόχρονα οι ασφαλισμένες κλείνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους, το δικαίωμα σύνταξης κλειδώνει στα 61 ή 62. Επίσης όσες μέχρι 31/12/2013 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, συνταξιοδοτούνται και μετά την 1η/1/2013 χωρίς όριο ηλικίας. Σημειώνεται ότι τα απαιτούμενα έτη συμπληρώνονται και με αναγνώριση πλασματικού χρόνου.

Σύνταξη στα 52 από ΔΕΚΟ- Τράπεζες

Σύνταξη στα 52 και μετά το 2017 αναφέρει το δημοσίευμα, και τονίζει πως οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν σε οποιοδήποτε Ταμείο για πρώτη φορά πριν από το 1983 και προσλήφθηκαν σε ΔΕΚΟ ή τράπεζα μετά το 1983 κατοχυρώνουν σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Παράλληλα, οι μητέρες που ασφαλίστηκαν στα ταμεία της Τράπεζας Ελλάδος, ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Εθνική κά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο ακόμη και στα 45, αρκεί να είχαν ανήλικο παιδί στα 15-20 έτη της ασφάλισής τους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι μητέρες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1983 κατοχυρώνουν σύνταξη με ανήλικο παιδί στα 25, ή 18.3 έτη ασφάλισης. Τέλος, οι γυναίκες που δεν έχουν ανήλικο παιδί στην 25ετία, παγιδεύονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο έτος για μειωμένη και το 60ο έτος της ηλικίας τους για πλήρη σύνταξη. Έτσι, ασφαλισμένη στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας που είχε 25ετία το 2012 και ήταν 56 ετών, θα βγει με μειωμένη σύνταξη στα 57 ενώ με πλήρη στα 67.

dikaiologitika.gr

 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του Δήμου Στυλίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Έπειτα από την συνάντηση της 01/02/2024 με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου μας με σκοπό την...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων