0
Δημοσιεύτηκε 21 Οκτ 2012, 06:08   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Ενιαίος φόρος 28% για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες – Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 28% για όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις ο συντελεστής 28% στη φορολογία θα συνδυαστεί με κατάργηση του αφορολογήτου. Από το καθεστώς αυτό θα εξαιρεθούν όσοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκάκι».
Από την πλευρά τους Ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% επί του συνόλου των καθαρών κερδών είτε είναι αδιανέμητα είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα.
Όσον αφορά τις ομόρρυθμες (ΟΕ) και ετερόρρυθμες (ΕΕ) εταιρείες τα καθαρά εισοδήματα των θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” καταργείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
Τέλος, προς κατάργηση οδεύουν όλες οι φοροαπαλλαγές, εκτός από εκείνες που αφορούν δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
econews


Niki Giannoulidou