0
Δημοσιεύτηκε 7 Οκτ 2012, 09:00   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

ΕΡΕΥΝΑ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Εμπόδια και στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, υψηλοί φόροι, προβλήματα στην παραγωγή αλλά και ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι οι βασικές αιτίες για το γεγονός, ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν χθες, ότι η κατάσταση που “παρελήφθη” στην αγορά και τις τιμές, είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και επικαλέστηκαν σχετικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων είναι ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο και σε δύο από αυτές (γαλακτοκομικά και ηλεκτρονικός εξοπλισμός) είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να ανακοινώσει εν τω μεταξύ  την επιβολή προστίμου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ στην εταιρία Cadbury για παράβαση του νόμου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing). Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών, ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Σκορδάς δήλωσε αντίθετα, ότι υπάρχουν περιθώρια, αναφέροντας για παράδειγμα πως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου τονίζουν, ότι η πολιτική τιμών που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό και την ένταση των ελέγχων δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα και στον βαθμό που θα προσαρμόζεται η πολιτική των πολυεθνικών επιχειρήσεων για την ελληνική αγορά, θα αντιμετωπίζονται το πρόβλημα στις εισαγωγές που υπάρχει σήμερα, οι στρεβλώσεις στην αγορά κλπ.

Πρoσθέτουν ωστόσο, ότι η μείωση των τιμών προϋποθέτει και την αύξηση της προσφοράς, και τόνιζαν πως, σύμφωνα με την άποψη που φαίνεται να ενστερνίζεται στις διαπραγματεύσεις η τρόικα, η αιτία για την ακαμψία των τιμών είναι, ότι τα πραγματικά εισοδήματα λόγω της παραοικονομίας δεν έχουν μειωθεί στο επίπεδο που δείχνουν οι επίσημοι δείκτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάστηκαν χθες, η εικόνα ανά ομάδα προϊόντων διαμορφώνεται ως εξής:

Συνολικά στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των “27” της ΕΕ.
– Στο ψωμί -δημητριακά είμαστε στην 8η θέση (από 7η το 2010), 16% ακριβότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ. Έχουμε όμως και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.
– Στα ψάρια είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα, 12,4% πάνω από τον μέσο όρο.
– Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, 31,5% πάνω απόλυτα στην ΕΕ. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).
– Στα λίπη- έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα, 15,7% πάνω από τον μέσο όρο.
– Στα μη αλκοολούχα ποτά είμαστε δέκατοι με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ.
– Στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3- 8% πάνω από την ΕΕ.
– Σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο).
www.paseges.gr


Niki Giannoulidou