Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Έρχεται νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για επιδοτούμενη εργασία 5 μηνών σε 63.000 ανέργους

Πεντάμηνες συμβάσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας θα μπορούν να υπογράφουν από το νέο έτος οι επιχειρήσεις με άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών.


Το «άνοιγμα» επιδοτούμενων θέσεων πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις για συνολικά 45.000 νέους (20.000 πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και 25.000 απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) περιλαμβάνεται στη νέα γενιά των προγραμμάτων, συνολικά 5, που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από την 1/1/2013 το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, ανεργία που πλήττει και τους νέους.

Το πλαίσιο των νέων προγραμμάτων θα θέσει άμεσα σε διαβούλευση ο υπουργός Ι. Βρούτσης τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους (την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ) όσο και με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τα νέα προγράμματα υπολογίζεται ότι θα στηρίξουν συνολικά 62.000 – 63.000 άνεργους.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ 45.000 ΝΕΟΥΣ

Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου, δίνει «επιταγή» εισόδου στην αγορά εργασίας σε 45.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών προβλέποντας:

•Κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring, καθ’ όλη τη διάρκεια. Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ, οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και 460 ευρώ (οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ) τον μήνα για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου. Επιχορήγηση 100 ευρώ θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.

Η παρέμβαση γίνεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία πλήττει έντονα και σχεδόν το ίδιο τους νέους με τριτοβάθμια εκπαίδευση (34%) με τους νέους κατώτερων βαθμίδων εκπαίδευσης (31,3% δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 37% πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και την αδυναμία σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ 17.950 ΝΕΟΥΣ

Τα άλλα προγράμματα δίνουν, επίσης, από την 1/1/2013 και για διάστημα δύο ετών (έως το τέλος του 2015) επιχορηγήσεις και συμβουλευτική για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς:

•Σε 7.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 – 35 ετών που θα ανοίξουν επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο -ακόμη και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας- θα δίνεται επιχορήγηση 10.000 ευρώ + 4.000 ευρώ (για τη φάση της συμβουλευτικής).

•Σε 950 άνεργες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία ή έχουν χάσει επιχείρηση που είχαν, η επιχορήγηση θα φθάνει ανάλογα με τα τυπικά προσόντα και την οικογενειακή κατάσταση τα 20.000 ευρώ, καλύπτοντας λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και την πρόσληψη ενός ακόμη (επιδοτούμενου) άνεργου για 12 μήνες.

•Σε 3.000 άνεργους νέους Β’βάθμιας εκπαίδευσης θα δοθούν κατάρτιση και κίνητρα για τη δραστηριοποίηση ως επιχειρηματιών στην ύπαιθρο και στον αγροδιατροφικό τομέα.

•Σε 7.000 νέους που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις θα παρέχονται συμβουλευτική και αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.

•Το σχέδιο παρέμβασης, μαζί με άλλες ενέργειες και τα προγράμματα (π.χ. διασύνδεση πανεπιστημιακών και άλλων σχολών με τις επιχειρήσεις), θα φτάσει στα 537 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 372 εκατ. ευρώ θα κινηθούν μέσω του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

(Πηγή: Ημερησία)

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Τελευταία Νέα

Άνυδρο: Τους «χτύπησε» το ρεύμα εν ώρα εργασίας

Το περιστατικό συνέβη σήμερα το μεσημέρι στο χωριό Άνυδρο. Δύο εργάτες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους,  ακούμπησαν σε καλώδιο...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -