Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

 Φθιώτιδα: Ως πότε θα ζούμε τη μέρα της μαρμότας;

kleista_ape

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΜΙΑΣ,

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Λαμία, 05/03/2021

 Ως πότε θα ζούμε τη μέρα της μαρμότας;

Ο επιχειρηματικός & επαγγελματικός κλάδος είναι για μία ακόμη φορά το εύκολο θύμα των επιλογών & αποφάσεων της πολιτείας. Ο αιφνιδιασμός και η πλήρης σύγχυση που επικρατεί, έχουν διαταράξει την κοινωνική & οικονομική συνοχή οδηγώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε οδυνηρές καταστάσεις. Η απορία όλων μας είναι απλή: ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ολόκληρη η Π.Ε. Φθιώτιδας «πέρασε» στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου αιφνιδιαστικά;

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας είναι σε πολύ καλό υγειονομικό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης για lockdown σε ολόκληρο το νομό, αφού αντικειμενικά πλην μίας κοινότητας του Δήμου Λοκρών (συγκεκριμένα η Δ. Κ. Μαλεσίνας των 4 χιλιάδων κατοίκων που ήταν ήδη σε αυστηρό lockdown), η Περιφερειακή μας Ενότητα είχε «καθαρή» υγειονομική εικόνα. Με τη συγκεκριμένη απόφαση καταδικάζετε έναν Νομό 170.000 κατοίκων, εξαιτίας της λανθασμένης και ανεύθυνης συμπεριφοράς ελάχιστης μερίδας πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Λαμιέων, σε σχεδόν 4.000 rapid test μέσα στο Φεβρουάριο, ανιχνεύθηκαν μόλις 13 κρούσματα covid-19! Δεν μπορεί ένας ολόκληρος Νομός να μπαίνει σε καθεστώς εφεδρείας εξαιτίας της αδυναμίας στοχευμένου κεντρικού σχεδιασμού & αποφάσεων. Με το αυθαίρετο «άνοιξε – κλείσε» ο προγραμματισμός των επιχειρηματικών μας λειτουργιών φαντάζει αδύνατος.

Η πορεία της πανδημίας έως σήμερα, έχει αποδείξει ότι η μετάδοση του κορονοϊού δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όλοι οι επαγγελματικοί φορείς δείξαμε υψηλό επίπεδο κοινωνικής ευθύνης ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ΜΜΜ, στις υπεραγορές τροφίμων και στην κινητικότητα που παρατηρείται η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, παρά την παύση της οικονομικής δραστηριότητας. Πολλοί λοιμωξιολόγοι σήμερα μιλούν για άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης – πάντα με κανόνες – προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του συνωστισμού που παρατηρείται στους δρόμους και τις πλατείες.

Επίσης, οφείλει η Κεντρική Διοίκηση σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό τομέα της Υγείας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσω της επίταξης ιδιωτικών κλινικών για την αποσυμφόρηση του Ε.Σ.Υ. και την αρτιότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αφήστε τις επιχειρήσεις να ανοίξουν κανονικά και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο που η υγειονομική ασφάλεια επιτάσσει. Είναι ζήτημα επιβίωσης καθώς οδηγούμαστε πλέον σε αφανισμό της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να δούμε την πραγματική εικόνα… Το 90% των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή πάγιες ρυθμίσεις τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, πολλοί οικονομικοί κλάδοι έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων (δεν είναι λογικό, επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές με κρατική εντολή να μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής… ιδιαίτερα στην 5η αλλά με αποκορύφωμα την 6η ), τα χρέη – για τα οποία δε φέρουμε καμία ευθύνη – συσσωρεύονται, έχουμε μπλέξει σε μία ατέλειωτη γραφειοκρατία & όλοι, κοινωνία και επιχειρήσεις είμαστε στα όρια…

Η επόμενη μέρα είναι το ζητούμενο για όλους, αποτελεί το κρίσιμο θέμα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί. Ήδη απειλούνται θέσεις εργασίας, η λεγόμενη μεσαία τάξη έχει υποστεί δραματική μείωση της αγοραστικής της δύναμης, ενώ οι οφειλές σε ταμεία, δημόσιο & κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευθεί.

Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν δυναμικά & ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης…

Απαιτείται διαγραφή ή «κούρεμα» και όχι αναστολή χρεών και υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία. Οι κοινοτικοί πόροι από τα 32 δις € του Ταμείου Ανάκαμψης να ενεργοποιηθούν εγκαίρως & να αξιοποιηθούν ορθολογικά προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Η παροχή ρευστότητας υπό τη μορφή της κεφαλαιακής ενίσχυσης, με τη μορφή άμεσης ΜΗ επιστρεπτέας χρηματοδότησης θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να αρχίσει η οικονομία να κινείται ξανά.

Δώστε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας να «ανασάνουν», μην κατεβάζετε αυθαίρετα & αιφνιδιαστικά το «διακόπτη».

Ως πότε θα ζούμε την ίδια μέρα ξανά και ξανά, παγιδευμένοι στη μέρα της δικής μας μαρμότας; Οδηγούμαστε σε ψυχολογικό & οικονομικό μαρασμό…

Εμείς τόσο καιρό έχουμε δείξει την κοινωνική μας υπευθυνότητα απέναντι στην πανδημία… Είναι η ώρα & το Κράτος να πράξει το ίδιο…

Η υπομονή εξαντλήθηκε, η ανοχή μας στέρεψε…

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων