Προωθείται είσπραξη και διαχείριση από τους δήμους για τον φόρο ακινήτων όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη του στο Mega o Πρωθυπουργός.
Η αναγγελία του Πρωθυπουργού ήδη προκαλεί αντιδράσεις αλλά βρίσκει και πολλούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης σύμφωνους. Το σχέδιο για το φόρο ακινήτων αν και στελέχη του υπουργού Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να ισχύσει από το 2014 διότι δεν είναι εφικτό μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό να υλοποιηθεί ,προβλέπει ότι ο φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τους δήμους μέσω ανταποδοτικών τελών.
Οι δήμοι θα έχουν και την διαχείριση των εσόδων αλλά θα χάσουν μέρος της κρατικής επιχορήγησης.
Πρόβλημα όμως θα αποτελέσει ο τρόπος είσπραξης αφού οι δήμοι δεν έχουν εισπρακτικούς μηχανισμούς που να διασφαλίζουν ότι θα εισπράττουν τον φόρο ακινήτων από τους υπόχρεους με κίνδυνο να μείνουν χωρίς έσοδα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέβει στην παρακάτω δήλωση:
«Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση.
Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της Κυβέρνησης, ούτε του Κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει και θεσμοθετημένα όργανα και εκπροσώπους για κάθε ολοκληρωμένη πρόταση και για κάθε καλοπροαίρετο διάλογο.
Ζητάμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για το ρόλο του θεσμού και της Αποκέντρωσης. Αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους και ιδιαίτερα όταν δεν έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος.
Εξάλλου, οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για συνάντηση μαζί του, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό».
Για το ίδιο θέμα, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, o πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Τσιαντής, λέγοντας: «αυτός ο φόρος πρέπει να είναι πόρος της Τ.Α., όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Τ.Α. θα μπορούσε να φέρει δίκαια εις πέρας τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με κοινωνική ευαισθησία και βάσει των πραγματικών αντικειμενικών αξιών, επειδή γνωρίζει καλύτερα την αξία της γης, χωρίς τη σύγχυση που προκλήθηκε με τον οριζόντιο ορισμό τους από την κεντρική Διοίκηση. Ο φόρος δεν πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία αποκλεισμού από την κρατική χρηματοδότηση σε δήμους περιφερειακούς κυρίως, με χαμηλές αξίες και χαμηλή φοροδοτική βάση, η οποία δεν θα αρκεί για την κάλυψη των ανελαστικών αναγκών τους. Να μη γίνει μια ευκαιρία να μας πετάξει το κεντρικό κράτος το μπαλάκι και να μας πει κόψτε το λαιμό σας. Ούτε επίσης να μπορεί να μας αποκλείσει από την πρόσβαση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πρέπει να το δούμε συνδυαστικά και η άγονη και νησιωτική Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο και να μην έχουν την πρωτοκαθεδρία πάλι οι μεγάλοι αστικοί δήμοι, των οποίων η πληθυσμιακή πυκνότητα αποτελεί κριτήριο της κατανομής των πόρων».