0
Δημοσιεύτηκε 3 Ιαν 2013, 07:01   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

EE: αλλάζουν τη γεύση του τσιγάρου για να καταπολεμήσουν το κάπνισμα!

kapnisma europaiki epitropi 94002 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Νέο σχέδιο για την απαγόρευση τόσο των έντονων αρωματικών ουσιών που συγκαλύπτουν τη γεύση του καπνού όσο και των παραπλανητικών ενδείξεων, όπως “ελαφρύ” (‘light’, ‘mild’), στα πακέτα των τσιγάρων εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάθε χρόνο το κάπνισμα σκοτώνει 700.000 περίπου ανθρώπους στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί χονδρικά στον πληθυσμό μιας πόλης του μεγέθους της Φρανκφούρτης. Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού.

Η σημερινή νομοθεσία της ΕΕ θεσπίστηκε πριν από 11 χρόνια και θεωρείται πλέον ξεπερασμένη. Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα τόσο για τις αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα όσο και για την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για την υγεία. Επιπλέον, νέα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ οι χώρες της ΕΕ υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση μεταξύ των νομοθεσιών τους σχετικά με την παραγωγή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη προστασία σε ορισμένες χώρες της ΕΕ από ό,τι σε άλλες.

Το νέο σχέδιο της Επιτροπής αφορά τα εξής:

Επισήμανση και συσκευασία: όλες οι συσκευασίες τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για την υγεία, που να συνδυάζει εικόνα και κείμενο και να καλύπτει το 75% της επιφάνειας της συσκευασίας. Σε κάθε πακέτο θα πρέπει επίσης να αναγράφεται ότι ο καπνός των τσιγάρων περιέχει πάνω από 70 ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Συστατικά: όλα τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού, τα οποία έχουν έντονη γεύση που συγκαλύπτει τη γεύση του καπνού, καθώς και όλα τα προϊόντα με υψηλότερη από την κανονική τοξικότητα και εθιστικότητα, θα απαγορευτούν.

Μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού : η απαγόρευση των προϊόντων καπνού που λαμβάνονται από το στόμα (snus) διατηρείται, εκτός από τη Σουηδία, για την οποία προβλέπεται εξαίρεση. Όλα τα προϊόντα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, ενώ οι παραγωγοί θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τις αρχές κάθε φορά που σκοπεύουν να θέσουν σε κυκλοφορία ένα νέο προϊόν.

Νικοτινούχα προϊόντα: όταν το επίπεδο νικοτίνης είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, θα πρέπει το πακέτο να φέρει προειδοποίηση για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών τσιγάρων. Σε περίπτωση που υπερβαίνουν το όριο, τα προϊόντα αυτού του είδους θα επιτρέπονται μόνον εφόσον εγκρίνονται ως φάρμακα.

Αγορές μέσω διαδικτύου: χάρη στην επαλήθευση της ηλικίας, τα προϊόντα καπνού δεν θα μπορούν να πωλούνται σε παιδιά και εφήβους.

Λαθρεμπόριο: χάρη στο σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης των προϊόντων, καθώς και στη θέσπιση χαρακτηριστικών ασφαλείας (π.χ. ολογραμμάτων), στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πωλούνται μόνο τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τους κανόνες της.

Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι τα νέα αυτά μέτρα θα καταστήσουν το κάπνισμα λιγότερο ελκυστικό και θα αποθαρρύνουν τους νέους να αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια.

Σήμερα, το 70% περίπου των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 18 τους χρόνια, το δε 94% πριν από τα 25.

πηγή econews.gr


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou