Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η άρση των εμποδίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η τόνωση του ανταγωνισμού, η προστασία του καταναλωτή και εντέλει η αποκλιμάκωση των τιμών είναι ο στόχος της οριζόντιας παρέμβασης που πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης στις αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που αφορούν τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών.

Τους νέους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και τη νέα υγειονομική διάταξη (ΔΙΕΠΠΠΥ) παρουσίασαν την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου και του υπ. Ανάπτυξης Στέφανος Κομνηνός.
Με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν δοθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και πολύ σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθούν επιτυγχάνεται δραστικός περιορισμός των αγορανομικών διατάξεων σε 144 από 363 που είναι σήμερα, ενώ συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο και προσαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα, υγειονομικές διατάξεις που χρονολογούνται ακόμη και από το 1960.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία της αγοράς που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και καταργούνται ρυθμίσεις που διατηρούσαν κλειστές αγορές.
Ειδικότερα με τις νέες υγειονομικές διατάξεις επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
  • Καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα. Με τον τρόπο αυτό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν. Έτσι ένα κρεοπωλείο θα μπορεί, χωρίς περιττές άδειες, να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς κ.λπ.
  • Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται για τη διάθεση ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή και όχι για τυπικές προϋποθέσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.
  • Ενισχύεται η εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ανάλογα με τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων.
Εξάλλου οι νέοι κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ άλλων προβλέπουν:
  • Στον τιμοκατάλογο όλων των καταστημάτων δεν θα αναγράφεται μόνο η τελική τιμή αλλά αναλυτικά η καθαρή τιμή, ο ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις και το τελικό κόστος. Ειδικά στα καταστήματα εστίασης – αναψυχής, η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται τόσο στους τιμοκαταλόγους όσο και στις αποδείξεις.
  • Οι επαγγελματίες (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές προκαταβολικά για το εκτιμώμενο κόστος της εργασίας που ζητείται, ανεξαρτήτως του ποιος θα την αναλάβει.
  • Ελαττώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη των υλικών συσκευασίας ώστε ο καταναλωτής να επιβαρύνεται λιγότερο για τη συσκευασία στην τιμή του προϊόντος. Ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι από την απόφαση αυτή θα υπάρξει μείωση στην τιμή του προϊόντος κατά περίπου 1%.
  • Κανένα προϊόν δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί κ.λπ.).
  • Τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος.
  • Καταργείται πλήθος απηρχαιωμένων περιορισμών και υποχρεώσεων όπως η υποχρέωση των αρτοποιών να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας σε αλάτι και να λειτουργούν μία φορά το μήνα κλιβάνους για ψήσιμο φαγητών, η υποχρέωση των εξαγωγέων να δηλώνουν στην αστυνομία τις ποσότητες προϊόντων που προορίζονταν για εξαγωγή αλλά δεν εξήχθησαν, η υποχρέωση των εξοχικών παραλιακών κέντρων να διαθέτουν μπίρα, κρασί κ.λπ. μόνο εάν ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να παραγγείλει φαγητό και η απαγόρευση της πώλησης φύλλων καπνού από τις 10 το βράδυ μέχρι την ανατολή του ηλίου.
Ειδική αναφορά γίνεται τέλος στον έλεγχο των αντλιών υγρών καυσίμων και την αντιμετώπιση της καταδολίευσης. Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές για το σύστημα εισροών – εκροών, ενώ αυστηροποιείται το σύστημα στα σημεία σφραγίσματος αντλιών.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=2843

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Διαφήμιση -
Αφοί Τσιμπούρη • Υδραυλικά

Τελευταία Νέα

Δήμος Στυλίδας: Δηλώσεις συμμετοχής για δωρεάν μεταφορά στα Ψωρονέρια

Ο Δήμος Στυλίδας σας ενημερώνει πως τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του λεωφορείου για τη δωρεάν μεταφορά...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων