Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Που υπάρχουν δωμάτια με 20 ευρώ την ημέρα (λίστα)

0dd4e9bc6d86c8cfd9cb29ca649f4d63_L

«Φτηνές» διακοπές μπορούν να κάνουν φέτος οι Ελληνες τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα -Εύβοια, Μαγνησία, Λακωνία, Ηλεία, Φθιώτιδα, Πιερία, Χαλκιδική Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα-, όσο και σε πολλά νησιά (Κυκλάδες, Ιόνιο, Σποράδες) όπου υπάρχουν άφθονα δωμάτια, και χαμηλές τιμές, που ξεκινούν από 20 ευρώ το δίκλινο.

Της Έφης Καραγεώργου.

Διότι οι πληρότητες της τάξης του 100% καταγράφονται μόνο σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο, Κω, αλλά και στη Μεσσηνία που απογειώθηκε μετά τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας του Costa Navarino. Οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν «κτίσει» το δικό τους brand name και έχουν καταστεί πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Ακόμα και μέσα στην κρίση.

Οι υπόλοιπες όμως περιοχές της χώρας δεινοπαθούν. Είναι οι προορισμοί που «δουλεύουν» αποκλειστικά με εσωτερικό τουρισμό και με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ενώ όπως λένε οι ξενοδόχοι: πλέον ο Ελληνας δεν έχει χρήματα να κάνει διακοπές.

Συγκεκριμένα:

Στην Εύβοια, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού οι πληρότητες στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου στο 60% με 70%. Οι τιμές ξεκινούν από τα 25 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και φτάνουν τα 150 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η κίνηση στην Κεντρική Εύβοια (Ερέτρεια) που έχει ξένο τουρισμό, ενώ τόσο η Β. Εύβοια (Αιδηψός) όσο και η Νότιος Εύβοια (Κάρυστος, Μαρμάρι), «βλέπουν» τουρίστες μόνο τα σαββατοκύριακα, «όμως έτσι δεν βγαίνει σεζόν» όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μιλτιάδης Χέλμης.

Στην Μαγνησία, η κίνηση είναι υποτονική και οι τιμές στα καταλύματα του Πηλίου (Αη Γιάννης, Χορευτό, Χόρτο, Καλά Νερά) «παίζουν» από τα 40 μέχρι τα 80 ευρώ (ανάλογα με το κατάλυμα και την περίοδο διαμονής). Αν και στο αεροδρόμιο Βόλου κατεβαίνουν κάποιες πτήσεις από Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία, τα δωμάτια δεν γεμίζουν ούτε στο pic της σεζόν. «Δυστυχώς δεν έχει όλη η Ελλάδα πληρότητες 100%», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και υπογραμμίζει: Εμείς έχουμε κρατήσει τις τιμές του 2010, διότι δουλεύουμε με Ελληνες και η απουσία τους κάνει τη μεγάλη διαφορά….

Η Φθιώτιδα (Καμμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος, ιαματικές πηγές) σήμερα όμως είναι τουριστικά νεκρή, με πληρότητες της τάξης του 5%, και όπως λένε οι πρόεδροι των ξενοδόχων κ. Νάγια Σαμαρά, Ι. Ηλιόπουλος (Καμμένα Βούρλα) και Ιουλία Αλεξάκη (Λουτρά Υπάτης): «Ο Ελληνας είναι σήμερα φτωχός, δεν κάνει διακοπές, διότι δεν του περισσεύει ούτε ένα ευρώ. Εμείς λοιπόν, πάμε για κλείσιμο διότι δουλεύαμε αποκλειστικά με Ελληνες».

Μοναδική τους ελπίδα είναι πλέον ο ιαματικός τουρισμός. Ωστόσο προαπαιτούμενο αποτελεί η πιστοποίηση των ιαματικών πηγών, και ο εκσυγχρονισμός τους σε επίπεδο υποδομών, ώστε οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων να «βγουν» στο εξωτερικό για να διαφημίσουν το προϊόν τους. Στην Φθιώτιδα οι τιμές στα δωμάτια ξεκινούν από τα 15 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν μέχρι τα 40 ευρώ (με πρωινό) στα ξενοδοχεία.

Ίδια η εικόνα και στη Λακωνία καθώς όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Δημήτρης Πολλάλης «το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται σήμερα ο Ελληνας είναι να πάει διακοπές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει αν πληρώσουμε τις δόσεις για τον φόρο και για τα ακίνητα. Οπότε αντίο διακοπές και αντίο πληρότητες…»

Σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη η Λακωνία διαθέτει μοναδικές παραλίες, αλλά και τον Μυστρά, τη Μάνη, τη Μονεμβασιά. Όμως τουρίστες δεν υπάρχουν. Οι πληρότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές -σχεδόν μηδενικές λέει- και πλήθος από διαθέσιμα καταλύματα. Οι τιμές διαμορφώνονται από τα 30 ευρώ στα δωμάτια και studio (Πούντα, Νεάπολη) μέχρι τα 120 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων.

Με χαμηλές ταχύτητες κινείται ο τουρισμός στην Τήνο και την Άνδρο, κατ΄ εξοχήν προορισμοί για Ελληνες.

Και τα δύο νησιά «γεμίζουν» προς το παρόν μόνο τα σαββατοκύριακα, ωστόσο οι τζίροι είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, αφού οι περισσότεροι από τους επισκέπτες διαθέτουν εξοχικές κατοικίες.

Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα) ξεκινούν από τα 50 ευρώ. Πληρότητες της τάξης του 85% περιμένει η Τήνος το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, λόγω της Παναγίας.

Στη Χαλκιδική, τα καταλύματα προσφέρονται σε καλές τιμές, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μείωση κατά 25% των αφίξεων από τη Ρωσία, και η απώλεια της ουκρανικής αγοράς.

Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, συνεχίζει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα προκαθορισμένων ειδικών τιμών για πενθήμερη διαμονή Ελλήνων στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, με τιμές που ξεκινούν από τα 40 ευρώ με πρωινό.

Στη Νάξο η ζήτηση κινείται ανοδικά με τις πληρότητες στο 80% σήμερα και τις τιμές από 40 -60 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με πρωινό.

Στη Μήλο, που πρόσφατα ανακηρύχτηκε «Ιερό Νησί» σημειώνεται άνοδος στις αφίξεις ξένων τουριστών πάνω από 15%, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 50 με 70 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.

Στην Πάρο, οι αφίξεις (+10%) είναι σχεδόν μοιρασμένες ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους τουρίστες. Οι τιμές αυξημένες κατά 20% διαμορφώνονται στην υψηλή σεζόν στα 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Καλή είναι η εικόνα για τα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα, η ζήτηση είναι ανοδική κυρίως από Αγγλία, Γερμανία και Ρωσία, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, παρατηρείται άνοδος στις αφίξεις κατά 15% και οι τιμές διαμορφώνονται στα 50 με 60 ευρώ το δίκλινο.

Η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόνησος, υποδέχονται τουρίστες από Αγγλία, Ιταλία, και Σκανδιναβικές Χώρες. Οι πληρότητες διαμορφώνονται στο 70% και η μέση τιμή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα 40 με 50 ευρώ (με πρωινό).

fpress.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ju-Jitsu οι Μυρμιδόνες Στυλίδας

ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ Πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο  το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ju-Jitsu 2023 και ο Σύλλογος μας είχε την τιμή για συνεχόμενη χρονιά...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων