0
Δημοσιεύτηκε 15 Απρ 2014, 23:10   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Χώρια παραγωγοί & έμποροι πλέον στις λαϊκές αγορές

λαϊκη αγορα

Σαφή χωροταξικό διαχωρισμό στις λαϊκές μεταξύ των εμπόρων και των παραγωγών που πωλούν τα προϊόντα τους προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη Τύπου τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου και το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει αρκετές ενδιαφέρουσες αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία αλλά και τη δομή των λαϊκών αγορών. Πιο συγκεκριμένα,

1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται πλέον με δημόσια κλήρωση.

2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.

3. Προβλέπεται, όπως προαναφέρθηκε,  σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.

4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.

5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.

6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές καθώς το 2013 έγιναν 131.000 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 10 εκατ. προϊόντα.

 

Διαβάστε εδώ το σχετικό Σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.doc

http://www.agronews.gr


Niki Giannoulidou