Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Όλος ο κατάλογος με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πάνε στο 23%

ΦΠΑΞεκινάει το μαρτύριο των ανατιμήσεων. Περισσότερες από 100 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (23% αντί για 13%) . Έτσι, σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανατιμήσεις της τάξεως του 9%.

 

Το «στοίχημα» πλέον από εδώ και στο εξής είναι διπλό:

· Για την κυβέρνηση, αν θα μπορέσει να επιτύχει τον εισπρακτικό στόχο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο. Δυστυχώς, η αύξηση του ΦΠΑ πιάνει τον ελεγκτικό μηχανισμό απροετοίμαστο. Κανένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί (λοταρίες αποδείξεων, υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών με κάρτα κλπ) δεν προχώρησε. Βρισκόμαστε στο σημείο να αλλάζουμε συντελεστές εν μέσω της τουριστικής περιόδου χωρίς καν να έχει ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός. Ειδικά στα νησιά, θα είναι «θαύμα» αν πειστούν οι επιχειρήσεις να εκδώσουν αποδείξεις με τους νέους συντελεστές μέσα στην πιο καυτή περίοδο του καλοκαιριού.

· Για την αγορά, να μπορέσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ανατιμητικών τάσεων προκειμένου να μην περιοριστεί δραματικά η κατανάλωση. Ορατός είναι και ο κίνδυνος αισχροκέρδειας καθώς οι καταναλωτές κινδυνεύουν από το φαινόμενο των «στρογγυλοποιήσεων». Πολλά από τα προϊόντα που αλλάζουν κατηγορία ΦΠΑ, έχουν λιανική τιμή κάτω των 1-2 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η δικαιολογημένη ανατίμηση λόγω ΦΠΑ δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά. Οι «στρογγυλοποιήσεις» προς τα πάνω, είναι πολύ πιθανές ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπου ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες.

Το θρίλερ με το ποια προϊόντα θα παραμείνουν στο 13% και ποια θα μεταταγούν στο 23% κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης καθώς το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα, φορτώνοντας ολοένα και περισσότερα προϊόντα στο 23%. Τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να φορολογηθεί με 23% το μοσχαρίσιο κρέας, τα προφυλακτικά και οι σερβιέτες, τα ξύδια, ακόμη και τα …γραφεία κηδειών. Πώς όμως θα συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ; Από πού περιμένει η κυβέρνηση τη μεγαλύτερη απόδοση;

1. Άμεση θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ για τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και ολόκληρο τον χώρο της εστίασης ο οποίος καλείται να αλλάξει τιμοκαταλόγους «εδώ και τώρα».

2. Σοβαρές ανατιμήσεις θα επέλθουν στον χώρο της εκπαίδευσης και ειδικά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα φροντιστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα, αυτές οι υπηρεσίες απαλλάσσονταν του ΦΠΑ και τώρα πηγαίνουν κατευθείαν στο 23%

3. Από την αύξηση των συντελεστών στα νησιά. Η τελική διάταξη προβλέπει ότι η κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει από 01/10/2015 για τα αναπτυγμένα νησιά και από 01/06/2016 για τα υπόλοιπα. Νησιά που θα χαρακτηριστούν απομακρυσμένα, θα κρατήσουν το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι το τέλος του 2016 ενώ από το 2017 δεν θα υπάρχει πλέον ειδικό καθεστώς. Στην πράξη, οι επιχειρήσεις στα νησιά θα αλλάξουν δύο φορές συντελεστές. Μία τώρα καθώς θα πρέπει και αυτές να μεταφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους ανώτερους συντελεστές (π.χ τα εστιατόρια στα νησιά από 9% που είναι θα πρέπει να πάνε στο 19%) και μια τον Οκτώβριο (όπου το 19% θα γίνει πλέον 23% αν μιλάμε για τα εστιατόρια)

4. Από τη μετάταξη περίπου 126 δασμολογικών κωδικών από το 13% στο 23%. Όλα τα προϊόντα που ήταν στο 13%, ήταν καταγεγραμμένα σε ένα παράρτημα στον νόμο για τον ΦΠΑ. Μέχρι την Τετάρτη, αυτό το παράρτημα είχε 57 παραγράφους. Το ίδιο παράρτημα μετά την ψήφιση του νόμου, μένει με 22 παραγράφους, ενδεικτικό της «σφαγής» που έγινε. Ο πίνακας, αποτυπώνει όλα τα προϊόντα που αλλάζουν συντελεστή. Από την ανάγνωσή του προκύπτει ξεκάθαρα ότι η επίπτωση θα φανεί στον λογαριασμό του σουπερμαρκετ, του κρεοπωλείου, του μανάβικου, του ανθοπωλείου, ακόμη και του περίπτερου (σ.σ μέχρι και τα παγωτά και οι τσίχλες πηγαίνουν στο 23%). Η επίπτωση στην αγορά, δεν μπορεί να φανεί άμεσα καθώς πολλά από τα προϊόντα που μετατάσσονται αποτελούν πρώτη ύλη για άλλα τελικά προίόντα (π.χ παρασκευή ποτών, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τελικά είδη διατροφής κλπ). Είναι εξαιρετικά πιθανό, η αύξηση του κόστους να μετακυλήσει στην τελική τιμή λιανικής και να εξαπλωθεί κύμα ανατιμήσεων στην αγορά εν μέσω ύφεσης

5. Από την μετάταξη ολόκληρου σχεδόν του κλάδου παροχής υπηρεσιών στο 23%. Στις υπηρεσίες έγινε μεγάλη «σφαγή» καθώς ο συντελεστή του 23% επιβάλλεται πλέον:

1. Στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους. Εδώ εντάσσονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ κλπ

2. Στα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-παρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

3. Η παροχή υπηρεσιών για την γεωργική παραγωγή

4. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης καθώς και τα δικαιώματά τους εφόσον δεν εμπίπτουν στις διατάξεις απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

5. Τα καφενεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία, τα οινομαγειρία,

6. Τα γραφεία κηδειών και οι επιχειρήσεις αποτέφρωσης νεκρών

7. Οι υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής, ταφής και ανακύκλωσης απορριμμάτων καθώς και η επεξεργασία αποβλήτων.

8. Οι επιδιορθώσεις ενδυμάτων, οι επισκευές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

9. Η Επισκευή ποδηλάτων

10. Η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών

Τι μένει από τις υπηρεσίες στο 13%; Πρακτικά μόνο τα ξενοδοχεία για τα οποία θα έχουν επίσης ανατίμηση καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι στο 6,5% και από την 1/10/2015 και μετά στο 13% αλλά και η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Κανονικά οι νέοι συντελεστές θα έπρεπε να ισχύσουν από την Πέμπτη αλλά ακόμη και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πιάστηκε απροετοίμαστη καθώς οι θεσμοί επέβαλαν μεταφορές προϊόντων στο 23% μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης. Στην πράξη, οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από σήμερα ή από Δευτέρα καθώς εκτός από την έκδοση της σχετικής απόφασης, πρέπει να γίνουν και οι προετοιμασίες στα μηχανογραφικά συστήματα των supermarket και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που εκδίδουν αποδείξεις ηλεκτρονικά ή μέσω ταμειακών.

Δείτε αναλυτικά όλο τον πίνακα με τα προϊόντα που θα πάνε στο 23%

ΠΗΓΗ fpress.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Πελασγία

     Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων