0
Δημοσιεύτηκε 22 Ιούλ 2015, 17:20   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Πληρώστε την εφορία με ακίνητο!


Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα απαλλάξει ιδιοκτήτες ακινήτων από τον βραχνά της Εφορίας. Οχι δεν θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ δυστυχώς, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να προχωρήσει στη θέσπιση ρύθμισης που θα επιτρέπει σε όσους χρωστούν στην Εφορία να εξοφλούν ή να μειώνουν τις οφειλές με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας ακινήτων.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούσαν να παραχωρήσουν ακίνητα στο Δημόσιο και να σβήσουν τα χρέη τους, όμως μέχρι τώρα η μόνη παραχώρηση που μπορούσε να γίνει ήταν η είσπραξη των ενοικίων.
Τώρα με τη νέα ρύθμιση θα γλιτώνουν από το βραχνά των χρεών, καθώς και από την απειλή των κατασχέσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με την εμπορική τιμή. Στη συνέχεια το Δημόσιο όλα αυτά τα ακίνητα, καθώς και άλλα που έχει στην ιδιοκτησία του θα τα εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα τα τοποθετήσει σε ένα καλάθι με στόχο τη χρηματοοικονομική αξιοποίησή τους.
Με τη μέθοδο αυτή ελπίζει ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσίας και θα εισπραχθούν χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους, αλλά και για επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία των ακινήτων που έχει το Δημόσιο στην ιδιοκτησία του ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ και στο παρελθόν είχαν δημοσιοποιηθεί σχέδια για την αξιοποίησή τους μέσω του Χρηματιστηρίου με τη δημιουργία ενός ¨καλαθιού¨ το οποίο θα περιλάμβανε ακίνητα τα οποία μπορούσαν να αποδώσουν εισόδημα, καθώς και να αυξανόταν η αξία τους χάρη στις αλλαγές χρήσης.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
πηγή: newsit.gr


Niki Giannoulidou