0
Δημοσιεύτηκε 28 Ιαν 2013, 07:00   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Πως να εκδώσεις βεβαίωση ανεργίας με ένα… κλικ!

cc738224503fb17297f6865460571ab6_L

Θέλεις να πάρεις βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και ταλαιπωρείσαι στην ουρά; Θέλεις βεβαίωση επιδότησης ή εκκαθαριστικό απολαβών επιδόματος και το αναβάλλεις για να μην ταλαιπωρηθείς; Ευτυχώς τώρα όλα αυτά θα μπορείς να τα έχεις με ένα κλικ στον υπολογιστή σου.

Και αυτό γιατί ο Οργανισμός από εδώ και πέρα θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανέργους να τα προμηθεύονται ηλεκτρονικά από το portal του, χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη σε γραφείο του οργανισμού.

Οι σχετικές βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους είναι πλέον προσαρμοσμένες με βάση την κατάσταση ανεργίας, επιδοτούμενη ή μη.

Η υπηρεσία έκδοσης των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων παρέχεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (μέσω έκδοσης κλειδαρίθμου) και είναι διαθέσιμη στην επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Οι βεβαιώσεις

Αναλυτικότερα εκδίδονται:

  • Βεβαίωση ανεργίας η οποία χορηγείται σε εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα της εγγεγραμμένης ανεργίας (εφόσον υπάρχει Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ).
  • Βεβαίωση επιδότησης, η οποία χορηγείται σε επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας. Σ’ αυτήν εμφανίζεται το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας και οι ημέρες επιδότησης για κάθε έτος αναφοράς.

Για την εφορία

Μέσω του portal είναι δυνατή και η έκδοση βεβαίωσης για την Εφορία, όπου εμφανίζονται τα ποσά που έχει λάβει ο άνεργος από υπαγωγές σε προγράμματα επιδότησης και λοιπές παροχές, όπως π.χ. Επίδομα τακτικής ανεργίας, Επίδομα μακροχρονίως ανέργων, Επίδομα στράτευσης, Οικογενειακό επίδομα, Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κλπ., για φορολογική χρήση.

Όλες οι εκδοθείσες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις φέρουν υπογραφή, ασφαλή χρονολόγηση και έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, με τη δυνατότητα παροχής διακριτών τύπων βεβαιώσεων, επιτυγχάνεται η μείωση διοικητικού κόστους για τους φορείς που είναι αποδέκτες των βεβαιώσεων ανεργίας.

πηγή fpress.gr


Niki Giannoulidou