0
Δημοσιεύτηκε 9 Αυγ 2013, 10:19   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Σε ηλεκτρονικό κλοιό οι οφειλέτες εισφορών στα Ταμεία

ασφαλιστικα ταμειαΣτην σύσταση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση σκοπός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι η θέσπιση ενιαίων διαδικασιών και μηχανισμών για την έγκαιρη είσπραξη των οφειλών και των καθυστερούμενων εισφορών των ασφαλιστικών οργανισμών.

Ειδικότερα, το ΚΕΑΟ θα αναλάβει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, καθώς και την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων .

Μάλιστα, όπως αναφέρει η απόφαση του κ. Βρούτση το ΚΕΑΟ αποτελεί το πρώτο βήμα μίας μεταρρυθμίσεως που έχει ως τελικό στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των εσόδων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην φορολογική διοίκηση και την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών μέχρι την 1η Ιουλίου 2017.

Σε πρώτη φάση στο ΚΕΑΟ θα διαβιβαστούν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ θα διαβιβαστούν από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Πλέον θεσπίζεται μια ενιαία Πράξη Βεβαιώσεως Οφειλής, η μορφή της οποίας είναι κοινή για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθορίζονται ενιαίες προθεσμιών για την έκδοση και διαβίβαση της Πράξεως Βεβαιώσεως Οφειλής από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο ΚΕΑΟ, καθώς και ενιαίες διαδικασίες εισπράξεως και λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Προκειμένου να μην συσσωρευτούν στο ΚΕΑΟ οφειλές μικρού ποσού, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα διαβιβάζουν οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και τυχόν επιβαρύνσεις). Οι οφειλές συνολικού ποσού κάτω των 5.000 ευρώ θα εξακολουθούν να εισπράττονται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

 

news.gr


Niki Giannoulidou