Πολύτιμο χριστουγεννιάτικο δώρο έδωσε χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής
Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα αποδέχεται εκ νέου τα ομόλογα που εκδίδει το
ελληνικό Δημόσιο ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Μια κίνηση που επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική σταθερότητα και στις αγορές.
ΑΝΟΔΟΣ
Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής
ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, πυροδοτώντας θετικές αντιδράσεις στις αγορές και ευνοϊκά σχόλια στον διεθνή Τύπο, ύστερα από μεγάλο διάστημα συνεχών αρνητικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέβηκε χθες κατά 4,81%, ενώ τα γνωστά μας spreads – η διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά – μειώθηκαν πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια κάτω από τις 1.000 μονάδες, στις 992. Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά spreads είχαν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους τον Μάρτιο του 2012, στις 3.800 μονάδες!
Αντίστοιχα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, όταν είχε γίνει το PSI. Ειδικότερα η τιμή του δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 47,4% της ονομαστικής του αξίας,ενώ η απόδοσή του υποχώρησε στο 11,7%.
ΑΝΑΣΑ
Με την απόφαση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους περίπου 50 δισ.
ευρώ τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μπορούν να πάρουν ανάσα ρευστότητας χρησιμοποιώντας τα εν λόγω ομόλογα για να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλότοκα δάνεια. Συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα ήταν υποχρεωμένες να αντλούν ρευστότητα μέσω του ELA (Βοήθεια Ρευστότητας Εκτακτης Ανάγκης) με επιτόκιο 3%, τώρα μπορούν – για το συγκεκριμένο ποσό ομολόγων των 50 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου – να δανείζονται με επιτόκιο 0,75%.
Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις 21 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πηγές του ελληνικού τραπεζικού χώρου υποστηρίζουν ότι ουσιαστική χρήση θα γίνει από τις τράπεζες από τον Ιανουάριο, αν όχι τον Φεβρουάριο. Το δάνειο της ΕΚΤ πάντως δεν θα χορηγείται για το σύνολο του ποσού, αλλά θα υπόκειται σε κούρεμα το οποίο θα προσδιοριστεί σε σχετική νομική πράξη, που θα εκδοθεί.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Σημασία έχει, όμως, εκτός από την πρακτική αξία της απόφασης, και το σκεπτικό της. Η
Τράπεζα επισημαίνει συγκεκριμένα ότι στην απόφασή της αυτή «έλαβε υπόψη τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή την τρόικα, καθώς και το ευρύ φάσμα μέτρων που ήδη εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Θετικό απόηχο είχαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα και στα ομόλογα των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως της Πορτογαλίας, αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας.
πηγή ΤΑ ΝΕΑ 20-12-2012