0
Δημοσιεύτηκε 4 Σεπ 2013, 11:59   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Συναγερμός στο Μαξίμου από τις απαιτήσεις της τρόικας για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΒΟ

λαρκο εασ εβο

Δραματική δίωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους των  υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και με συμβούλους του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, καθώς η τρόικα
ζητεί το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΒΟ και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις, Με άλλα λόγια ζητούν να τεθούν οι τρεις εταιρείες σε καθεστώς πτώχευσης. Η σημασία του θέματος γίνεται φανερή από το γεγονός ότι στο εξής τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης έχει αναλάβει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Το mail με τις απαιτήσεις της τρόικας έφτασε χθες στα αρμόδια υπουργεία και αμέσως χτύπησε συναγερμός. Η ηγεσία  του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δημ, Αβραμόπουλος και Φώφη Γεννηματά, ετοίμασε αμέσως αναλυτικά σημειώματα προς τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ.Βενιζέλο, λίγο πριν τη συνάντηση τους την Δευτέρα  το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της τρόικας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς αφού επικοινώνησε με τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών και ενημερώθηκε για όλες τις πτυχές του διαπίστωσε ότι “Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πάμε για μάχη!”

Η τρόικα απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών επειδή τη θεωρεί μη ρεαλιστική καθώς δεν κάνει βιώσιμες τις εταιρείες.

Η μεγάλη εμπλοκή υπάρχει με τα ΕΑΣ. Η τρόικα εκτιμά ότι για να συνεχίσουν να λειτουργούν απαιτούνται 144 εκ.ευρώ. Το υπουργείο Αμυνας διαφωνεί και μέσω μιας τεχνοκρατικά τεκμηριωμένης πρότασης θεωρεί ότι απαιτούνται 30 εκ. ευρώ, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν τον προυπολογισμό καθώς θα προκύψουν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ και άλλες από διευθετήσεις εξυγίανσης τους. Επιπλέον θα χρειαστούν 12 εκ. ευρώ για ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 350 εργαζόμενους από τους συνολικά 818.

Οι πρώτες επαφές με την τρόικα δεν προιωνίζονται ευνοική κατάληξη της υπόθεσης, καθώς η ελληνική πλευρά  διαπιστώνει ότι οι εκπρόσωποι της δεν μετακινούνται καθόλου από τις θέσεις τους. “Εμφανίζονται μπετοναρισμένοι στις απόψεις τους και είναι δύκολο να σπάσουμε αυτό το μέτωπο. Ο μόνος τρόπος είναι να ενωθούμε κι εμείς σε ενιαία μέτωπο με κοινά επιχειρήματα και να μην υποχωρήσουμε, ειδικά αν επιχειρήσουν να συνδέσουν το θέμα αυτό με την επόμενη εκταμίευση της δόσης”, σχολιάζει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Διαβάστε σχετικά στο www.tovima.gr


Niki Giannoulidou