0
Δημοσιεύτηκε 13 Δεκ 2013, 09:53   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
 

Χρυσοχοϊδης: Διορθωτική κίνηση για τα διόδια στην Εθνική Οδό Αθήνας-Λαμίας

κατασκευη σηραγγας

«Η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων δημιουργεί 20.000 θέσεις εργασίας με μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εθνική οικονομία, που σωρευτικά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%», όπως χαρακτηρίστικά δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως «στο τέλος του 2015, όταν οι εργασίες στους τέσσερεις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, την Ολυμπία Οδό, την Κεντρική Οδό, τη Νέα Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, θα έχουν ολοκληρωθεί, η χώρα θα έχει ένα σύγχρονο, λειτουργικό οδικό δίκτυο, θα έχει μία βασική προϋπόθεση, ώστε να γίνει κόμβος μεταφορών στην Ευρασία.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως νομοσχέδιο ανάπτυξης με έργα και όχι με λόγια, που δεν υπόσχεται, αλλά πράττει. Διευκρίνισε, επίσης πως δεν μιλάμε για καινούργιες συμβάσεις, αλλά για τις συμβάσεις του 2007, που αλλάζουν ως προς ένα και μόνο ζήτημα, τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων αυτοκινητοδρόμων.

Ενώ, αναφορικά με το θέμα των διοδίων τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ένα μεγάλο άδικο που εντοπίζεται στη Βορειοανατολική και στη Νοτιοδυτική Αττική, που έχει σχέση με τους συχνούς χρήστες. Δεσμεύτηκα, ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα πριν λύσουμε αυτά τα θέματα των παράπλευρων και εναλλακτικών διαδρομών και το θέμα των εκπτώσεων ή του αναλογικού συστήματος. Είναι δική μου απόφαση και θα εφαρμοστεί».

Τα έργα
Με το νομοσχέδιο κυρώνονται και αποκτούν ισχύ νόμου οι Συμφωνίες Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης:

α) Νέα Οδός ΑΕ: Αυτοκινητόδρομος «Ιονία Οδός» που εκτείνεται από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, και περιλαμβάνει επιπλέον το τμήμα ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) και τον Συνδετήριο Κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα.

β) Κεντρική Οδός ΑΕ: Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).

γ) Αιγαίου ΑΕ: Τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός – Κλειδί.

δ) Ολυμπία Οδός ΑΕ: Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα.

Όσον αφορά τις αλλαγές, στο αντικείμενο του αυτοκινητόδρομου Ε65, που συνολικά ήταν 265 χλμ, αποφασίστηκε ότι τα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα και Τρίκαλα – Εγνατία Οδός αναβάλλονται προς το

παρόν και θα κατασκευαστεί μόνο το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων.

ypodomes.gr


Niki Giannoulidou